characters characters

Parintii britanici dezamagiti se reunesc pe YouTube pentru a pune la punct o retea scolara

21 octombrie 2009    |   664 vizualizări
Parinti britanici dezamagiti de situatia scolilor de stat si de taxele imense ale scolilor private pun la cale, pe YouTube, construirea unei retele de scoli in stil suedez, institutii non-profit pe care sa le conduca chiar ei, scrie Times Online.

Parinti din Acton, Bristol si Birmingham au publicat pe site-ul YouTube o serie de filmulete in care isi spun pasurile legate de educatia de stat si sustin infiintarea unei retele de scoli "suedeze" la nivel national, de administrarea carora sa se ocupe singuri.

Ideea le-a venit parintilor din Acton dupa o intalnire informala in casa scriitorului Toby Young, dupa ce au servit cate o portie de lasagna. Grupul de parinti a discutat despre taxele astronomice de la scolile private, despre educatia de stat, pe care o considera frustranta si despre marimea "scandaloasa" a claselor. Astfel le-a venit ideea de a se ridica si de a lupta impotriva unui guvern care nu a reusit sa-si respecte promisiunile.

Planurile parintilor britanici de a pune la punct o retea de zeci de scoli de acest tip au fost asumate si de Conservatori, care le-au transformat in initiativa "New Schools Network" angajandu-se, daca vor castiga alegerile, sa puna la punct 3.000 de astfel de scoli in stil suedez. YouTube si alte site-uri de socializare au devenit "unelte" in aceasta campanie.

Toby Young planuieste sa organizeze pentru inceput o scoala care sa primeasca 72 de copii pe an care sa fie finantati de catre guvern cu cate 5.000 de lire pe an. Comitetul care ii sustine proiectul, format dintr-un bancher, un antreprenor si un restaurator, are o lista cu sase locuri posibile in care ar putea fi infiintata scoala, insa se confrunta cu criticile celor care il acuza ca ar fi doar un "cavaler metropolitan al conservatorilor".

Pentru inceput parintii trebuie sa gaseasca fonduri pentru ca desi conservatorii cu promis finantare pentru fiecare copil inscris, raman costurile cladirii in sine, fara a mai pune la socoteala rechizitele, cartile si profesorii.

Cand Suedia a introdus acest sistem la inceputul anilor '90, dupa o perioada de recesiune si criza bancara, au fost luati bani de la birocratii administratiei publice locale si redirectionati catre noile scoli, care au fost deschise in conditii umile, in birouri scoase din functiune sau biblioteci.
Parintii britanici se gandesc insa la modalitati ingenioase pentru a asigura sediile - un grup de parinti din Birmingham strange fonduri de la localnici, iar altii incearca sa convinga consiliile locale sa le ofere spatii cu o chirie redusa.

Sursa: www.realitatea.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu