characters characters

Orar de sclavi pentru liceenii romani. Cat invata elevii in strainatate?

30 martie 2010    |   655 vizualizări

Emma Hostiuc, eleva in clasa a X-a la Colegiul National „Mihai Viteazul“ din Bucuresti, spune ca invata 12 ore pe zi, un program deja obisnuit in Romania. Pe langa cele sase-sapte ore de cursuri la scoala, liceenii romani mai au nevoie de inca trei ore pentru pregatirea temelor. Ei ajung sa depaseasca norma unui angajat.  

„Ma trezesc in fiecare zi intre 7.00 si 8.00, mai aproape de ora 8.00, recunoaste fata de 16 ani. O cheama Emma Hostiuc si este eleva la unul dintre cele mai bune licee din Bucuresti: Colegiul National „Mihai Viteazul". Scoala „produce" anual 20 de olimpici la nivel national.

Cum arata o zi „de lucru" a Emmei
Tanara invata dupa-amiaza, asa ca cel mai tarziu la ora 9.00 se apuca de temele mai grele. La ora 12.00, Emma pleaca la scoala si jumatate de ora mai tarziu incepe cursurile. Drumul cu autobuzul de la scoala pana la liceu dureaza circa 20 de minute.

Adolescenta este la o clasa cu profil real, adica face multa matematica si informatica. Se intoarce acasa pe la ora 20.00. O ora dureaza dusul si cina, astfel incat pe la 21.00 incepe o noua serie de teme, lucrari, si proiecte. „In cel mai fericit caz ma culc pe la 1.00 noaptea", raspunde Emma.

Pentru a ajunge acolo unde si-a propus, adolescenta munceste, asadar, in jur de 14 ore pe zi, mai mult decat parintii ei! „Imi amintesc ca si eu am invatat mult in timpul liceului, dar parca nu era chiar asa", spune mama Emmei.

85% din romani sunt nemultumiti de sistem
Numai 15% din romani sunt multumiti de sistemul actual de invatamant, arata un studiu recent al Gfk. Numarul de materii si de ore de scoala, precum si temele pentru acasa au fost indicate ca fiind principalele probleme ale sistemului. Cele mai importante materii in opinia romanilor sunt limba si literatura romana, matematica si o limba straina. Urmeaza istoria si geografia, selectate de doua treimi dintre persoanele intervievate.

„Ne alegem materiile pe care vrem sa le studiem in fiecare an"
Craioveanca Mihaela Ghenea (foto) are 18 ani si este eleva in ultimul an la Langley Park School din Londra, Marea Britanie. „Inainte de inceperea anului scolar, fiecare elev trebuie sa-si aleaga obiectele pe care vrea sa le studieze", explica ea.

Mihaela a ales psihologia, sociologia, dreptul, politica Marii Britanii si limba japoneza. „Programul la scoala incepe in fiecare dimineata la ora 8.20. Dirigintele tine evidenta prezentei la scoala pe calculator. Totul este monitorizat. La 8.30 incep orele care tin pana la 15.00.
Intre 12.50 si 13.30 avem pauza de masa. Mancam la cantina sau iesim pana la magazinele din preajma scolii pentru ca ni se permite acest lucru", spune tanara. O data pe saptamana avem o adunare generala, unde directorul de an ne spune cate ceva important, poate avem vreun invitat extern, care ne vorbeste despre cancer.

Orarul include si orele de studiu individual, in cadrul carora elevii merg la biblioteca scolii, unde au acces la calculatoare, ziare, reviste, carti. „Lucrarile personale le tinem in computere si nimeni nu are acces la ele, in afara de noi", a explicat Mihaela Ghenea.

Sursa: www.adevarul.ro
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu