characters characters

O viata noua, plina de iubire, pentru tot mai multi copii

03 iunie 2021    |   624 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

dezbatere ziua nationala a adoptiei
Numarul copiilor adoptabili a crescut cu 35% in primul trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 4.249 la 31 martie 2021, arata datele Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, prezentate miercuri, 2 iunie, in cadrul unei dezbateri organizate de ANDPDCA si UNICEF. Nu doar numarul copiilor adoptabili a crescut, ci si al familiilor atestate pentru adoptia nationala, acesta ajungand la 3.087, cu 30% mai mare fata de primul trimestru al anului trecut.

Dezbaterea, care a reunit reprezentanti ai autoritatilor si ai UNICEF, familii adoptatoare sau care se pregatesc sa adopte, precum si membri ai Boardului Copiilor, organism consultativ infiintat de UNICEF, a avut loc la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, cu ocazia Zilei Nationale pentru Adoptie.

Cel mai mare numar de copii adoptabili este reprezentat de baieti – 2.414, in vreme ce 1.835 sunt fete. 1.319 copii au sub 6 ani (377 au intre 0 si 2 ani, iar 942 au intre 3 si 6 ani), iar 2.930 au peste aceasta varsta (2924 au intre 7 si 13 ani, iar 6 au intre 14 si 17 ani).

Majoritatea (3.390 de copii) se afla la asistenti maternali, 613 sunt in servicii de tip rezidential, restul aflandu-se in grija altor familii sau persoane, la tutori sau in plasament la rude pana la gradul al IV-lea. Desi a crescut semnificativ fata de anii anteriori, numarul copiilor adoptabili este foarte mic fata de numarul total al copiilor aflati in sistemul de protectie speciala, care ajunge la 48.031, din care 36.159 se afla la asistenti maternali sau in servicii rezidentiale.

Participantii la dezbatere au luat in discutie situatia „copiilor greu adoptabili”, care reprezinta acei copii pentru care, intr-o perioada de noua luni de la declararea, adoptabilitatii, nu s-a reusit identificarea unei familii potrivite sau, chiar daca aceasta a fost identificata, nu s-au putut urma pasii care sa conduca la finalizarea adoptiei. Cel mai adesea, in aceasta situatie se afla copiii cu varsta mai mare de trei ani, copiii cu o stare de sanatate mai delicata, copiii care au nevoi crescute de stimulare a dezvoltarii sau copiii care au frati cu care sunt adoptabili impreuna.

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, doamna Raluca Turcan:

”Adoptia este cea mai importanta forma de protectie a unui copil abandonat si este singura care ii poate oferi sansa la o dezvoltare armonioasa, in sanul unei familii care sa il iubeasca si care sa il sprijine constant in indeplinirea visurilor pe care orice copil le are. Cei care doresc sa adopte un copil asteapta un proces facil, de scurta durata, mai putin birocratic. De asemenea, vreau sa cred ca toate autoritatile isi doresc sa fie un proces sigur, care intr-adevar sa asigure copilului cea mai buna familie care sa ii sprijine in viata.

M-am bucurat si am sprijinit facilitarea legii adoptiei si procesului de adoptie. Din momentul in care am preluat mandatul, impreuna cu doamna Chereches, normele de aplicare au reprezentat o prioritate pentru noi. A crescut nivelul de asteptare, avem tot mai multi copii care pot si trebuie sa iasa din sistemul de protectie si avem tot mai multe familii care isi doresc sa devina familii adoptatoare. De asemenea, a crescut numarul familiilor care au atestat de adoptie, ceea ce inseamna ca anul 2020, un an pandemic, a produs si un lucru bun, pentru ca toata aceasta documentatie si pregatire a dosarului de adoptie a dus la un numar mai mare de familii care au dorit sa adopte”.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, doamna Florica Chereches:

”Copilul adoptat este copilul nascut din inima, asa se spune. Vreau sa felicit toate familiile din Romania care au adoptat un copil, care au dat o noua sansa si o noua viata unui copil abandonat si sa ii incurajez pe cei care se gandesc sa adopte. Noi credem ca locul copilului este in familie si chiar daca astazi avem 48.000 de copii in sistemul de protectie, ne-am dori ca un numar cat mai mare din acesti copii sa ajunga intr-o familie, in mod definitiv, si cum altfel decat prin adoptie, daca nu pot fi reintegrati in familia naturala. Numarul copiilor adoptabili si a familiilor adoptatoare este inca destul de mic. Avem putin peste 4.200 de copii adoptabili si 3.100 de familii care au atestat de adoptator. Ne dorim ca numarul acestora sa creasca si lumea sa inteleaga ca legislatia s-a schimbat, ca suntem alaturi de ei si sprijinim orice familie care doreste sa adopte un copil”.

Loredana Marin si Bodo Bogdan Marin (solistul trupei Proconsul), parinti adoptatori: ”Ceea ce trebuie sa predomine in decizia celor care vor sa adopte este iubirea, este dragostea, pentru ca, atunci cand esti indragostit, iti cam pierzi capul, nu iti mai e frica de nimic. Si atunci cand te indragostesti de copiii pe care vrei sa ii adopti, iti cam dispar fricile. La vremea respectiva ne-au disparut fricile, nu ne-am gandit nici ca sunt de etnie roma, nici daca vom putea sa le oferim un viitor celor doi baieti, dar ne-am sprijinit pe Dumnezeu si acum suntem in momentul in care putem sa spunem: suntem niste parinti fericiti. Imi doresc foarte mut sa se simplifice legea adoptiei in Romania, pentru ca ea s-a simplificat in ultimul timp, de cat noi am devenit parinti (…) Se poate ajunge la un timp mai scurt de asteptare, sa se reduca din birocratie”.

Pe langa familia Marin, la dezbatere au fost prezenti si alti parinti adoptatori, dar si persoane care se pregatesc sa devina parinti adoptatori. Povestile lor sunt unice si impresionante, avand in vedere ca au adoptat copii cu dizabilitati, frati sau un membru al familiei extinse.

„Cea mai grea abilitate este rabdarea. Este greu sa inveti cum sa astepti, dar este si mai greu sa faci acest lucru cand apar alte dificultati imprejur. Sa nu stii unde iti este locul, sa astepti un ’inger’ care sa te ’salveze’, sa te simti in fiecare zi de parca nimeni nu te vrea, nimeni nu te iubeste, nimanui nu ii pasa de tine, toate acestea in timp ce esti de unul singur. Imaginati-va un copil, de 10 ani, care trebuie sa treaca prin toate aceste greutati pentru ca nimeni nu l-a adoptat inca. Bucuria de pe chipul copiilor care abia au fost adoptati nu este de ’in sfarsit plec de aici’, ci mai degraba ’in sfarsit ma vrea cineva’, ’in sfarsit ma iubeste cineva’, ’in sfarsit am o familie’", a povestit Dragos, 15 ani, din Bucuresti, membru al Boardului Copiilor.

„De la numarul urias de 100.000 de copii aflati in institutii in 1990, am ajuns la aproximativ 14.000 la sfarsitul anului 2020. Asadar, mai este mult de lucru in privinta cresterii numarului de copii care se dezvolta in mijlocul familiilor, iar adoptiile sunt esentiale, mai ales in cazul copiilor, care sunt subiectul acestei dezbateri. Cresterea in afara unui mediu familial scade sansele copiilor de a se dezvolta la maximum, iar cercetarile au aratat ca, la fiecare trei luni traite de un copil sub trei ani intr-o institutie, dezvoltarea sa fizica intarzie cu o luna”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Promovarea adoptiei nationale, alaturi de alte masuri care promoveaza prevenirea separarii copilului de familie dar si dezvoltarea serviciilor de suport pentru familiile expuse diverselor riscuri vor fi incorporate ca prioritati in cadrul Strategiei Nationale pentru Drepturile Copiilor 2021-2027. Aceasta strategie, in proces de elaborare prin contributia ministerelor relevante, ale organizatiilor neguvernamentale si nu in ultimul rand a copiilor, va deveni cadrul principal pentru utilizarea alocatiei de 5% din Fondul Social European pentru Romania.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu