characters characters

O primavara japoneza langa Cismigiu!

06 martie 2014    |   541 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Odata cu sosirea primaverii, Asociatia Da’ De Ce (fosta De Dragul Artei) va face o noua invitatie de a iesi in weekend cu toata familia in cautarea povestilor frumoase, a diminetilor vesele cu miros de ceai si a jocurilor destepte.


De data aceasta va asteptam in libraria Humanitas de la Cismigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38), un spatiu vecin cu unul din cele mai frumoase parcuri bucurestene, primitor cu copiii si incarcat de carti fine pentru parintii cititori.



Am ales sa vorbim despre primavara spunandPovesti din Japonia pentru ca in Tara Soarelui Rasare fiecare luna din acest sezon colorat aduce cu sine o sarbatoare pentru copii, cu traditiile si decoratiile ei.


Vom porni in aventura noastra cu un spectacol de teatru de hartie- o tehnica japoneza numita Kamishibai, veche de peste 1000 de ani- care era facut pe strazi cu ajutorul unei biciclete si a unei cutii de lemn ce servea ca scena. In Kamishibai povestea este desenata pe foi mari de hartie, derulate ca la un film, in timp ce educatorul si copiii istorisesc intamplarile.


Vom vedea un spectacol Kamishibai despre un ceainic magic care ne va conduce spre minunata lumea a ceaiului: arome, mirosuri, texturi, culoare, care ne vor imbia sa ne exersam simturile pentru explozia primavaratica a naturii: flori, pasari, soare. Cu ajutorul ceainicului fermecat vom afla despre ceremonialul japonez al ceaiului, dar si care sunt aromele preferate ale ceainicului nostru de acasa, unde doarme el in casa fiecaruia si despre prietenele sale, cescutele.


Vom descoperi apoi traditiile fiecarei luni de primavara japoneza: martie gazduieste ziua fetitelor care se sarbatoreste cu papusi de hartie, aprilie spune povestea florilor de cires pictate pe evantaie, iar luna mai ne invata despre ziua baietilor prilej cu care se construiesc steaguri colorate in forma de crap asa incat si copiii sa fie puternici si agili ca niste crapi. La fiecare poveste vom invata sa bricolam aceste  jucarii japoneze, urmand ca la sfarsit fiecare familie sa plece acasa cu aceste ornamente de sarbatoare.


Libraria Humanitas de la Cismigiu este cel mai recent spatiu cultural care gazduieste un astfel de program educativ destinat familiilor, lista celorlalte institutii culturale putand fi accesata aici: de introdus link.


Accesul la programe se face numai pe baza de inscrieri care se fac de luni, ora 10.00 pana vineri, ora 16.00, in saptamana programului la e-mail: inscrieri@asociatidadece.ro (este necesara precizarea numelui programului, numele si varsta copilului, iar inscrierea este valabila numai dupa primirea unui email de confirmare din partea organizatorilor). Detalii legate de tarife si modalitatile de plata: http://www.asociatiadadece.ro/program/o-primavara-japoneza/.

Calendarul programelor in perioada urmatoare:

  • Sambata, 8 martie 2014, ora 11 - program pentru familii cu copiii de 6-8 ani;
  • Duminica, 9 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 2-3 ani;
  • Duminica, 16 martie 2014, 11  – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;
  • Sambata, 22 martie 2014, 11 - program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;
  • Duminica, 23 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;
  • Sambata, 29 martie 2014, 11 - program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;
  • Duminica, 30 martie 2014, 11 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani.


In librarie exista un colt cu obiecte reprezentative pentru spiritualitatea japoneza - multe lucrate manual in regiuni cu traditie - ceainice, cani de ceai, evantaie, papusi din lemn si din portelan si multe alte minunatii, toate aduse de peste mari si tari, tocmai din Tara Soarelui Rasare.


Abonamente pentru participarea la programe in muzee si librarii:

Pentru cei mici si mari dintre prietenii Da`De Ce care doresc sa participe de cel putin trei programe intr-o luna si jumatate, le propunem sistemul de abonamente astfel:la a treia participare se ofera reducere de 50% la taxa;
valabilitatea ofertei este pentru perioada: 22 februarie – 30 martie 2014;
oferta este valabila pentru participarea aceluiasi copil din cadrul unei familii (nu este cumulativa pentru doi frati);
-in cazul programelor de tip curs (formate din mai multe sedinte care au legatura intre ele, de exemplu Kamishibai- la povesti sa spunem ‘Hai!’) abonamentul se aplica prin participarea la un curs si un program educativ in muzeu(care nu se afla intr-o continuitate de sedinte), reducerea aplicandu-se la acest din urma program.



Programe pentru copiii din gradinite si clasele primare


Programul Povesti din Japonia este disponibil si pentru grupurile de copii de gradinita sau din ciclul primar. Detalii: http://www.dedragulartei.ro/program/programe-gradinite/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu