characters characters

Motiveaza-ti copilul sa faca miscare

30 martie 2010    |   440 vizualizări
Copiii sunt prin definitie hiperactivi si mereu cu chef de joaca. Spontani si atrasi de tot ce e nou, sunt mai rari acei copii care sunt nefiresc de linistiti. O data cu trecerea anilor insa, unii copii pot abandona miscarea sau sportul din diverse motive: programul incarcat de la scoala, stilul sedentar de viata al parintilor, un anturaj care nu incurajeaza exercitiile fizice, atractia pentru internet si jocuri care duc la un timp indelungat petrecut in fata calculatorului sau obisnuinta de a lenevi in fata televizorului.

Parintii au si de aceasta data un rol extrem de important in educarea si dezvoltarea atractiei pentru practicarea sporturilor la copii. Inainte de toate insa, copilul vede in parinte un model. Daca acesta desconsidera exercitiile fizice si incurajeaza stilul de viata sedentar, copilul va creste cu aceleasi conceptii.

Chiar daca tu personal ca parinte nu esti atras de sport, nu iti lasa copilul sa fie la fel. Lipsa miscarii inca din copilarie va aduce odata cu inaintarea in varsta probleme ca:

- obezitate
- sistem imunitar scazut
- instalarea diverselor afectiuni si boli
- probleme de dezvoltare
- anemie
- capacitati cognitive scazute
- probleme de adaptare in societate

In schimb, un stil de viata sanatos, care implica si activitati sportive, asigura copilului tau:

- masa musculara bine dezvoltata si oase rezistente
- o greutate normala, raportata la varsta si inaltime
- scaderea riscului de a dezvolta diabetul de tip 2
- un somn mai odihnitor
- o atitudine pozitiva fata de viata si un grad mai mare de inteligenta

Cum imi pot motiva copilul sa faca miscare?

Copiii pot fi convinsi pe atat de usor pe cat se prezinta ei de incapatanati de cele mai multe ori. Important este sa stii ce anume i-ar placea si sa tii cont si de parerea lui. Nu ii impune nimic, deoarece va vedea in dorinta ta de a-l determina sa faca sport un soi de pedeapsa.

Tine cont de urmatoarele patru elemente atunci cand vrei sa iti convingi copilul
ca este cazul sa practice un sport sau sa faca pur si simplu miscare zi de zi:

1. Alege acel tip de activitati sportive care ii fac placere copilului tau

Practic, nu il duce la gimnastica daca lui ii place fotbalul sau invers. Intreaba-l ce sport i-ar placea si tine cont de dorinta lui, altfel nu va evolua niciodata si nu va indeplini respectiva activitate din placere, ci din obligatie.

2. Ofera-i contextul necesar


Atunci cand copilul tau iubeste tenisul de camp, va avea nevoie, bineinteles, de racheta si mingi. La fel si in cazul altor sporturi. Cumpara-i echipament si, daca nu ii poti asigura spatiu la tine acasa pentru practicarea respectivului sport, inchiriaza-i un teren macar de doua ori pe saptamana.

3. Accentueaza latura distractiva


Copiii se pot plictisi foarte repede, indiferent de activitate. In ceea ce priveste activitatile fizice, pentru a-l incuraja sa nu abandoneze prea repede, arata-i cat de distractiv poate fi sportul in sine. Transforma-l intr-un joc si ajuta-l sa vada partea interesanta a acestuia. Daca ii va placea, atunci cu siguranta ca isi va dori sa continue pe termen lung.

4. Incurajeaza-l si lauda-l

Copiii sunt extrem de entuziasmati atunci cand reusesc sa faca ceva nou. Dupa multe incercari dificile, efort si lacrimi, copiii sunt extrem de fericiti atunci cand reusesc sa mearga in sfarsit pe bicicleta, pe role sau invata sa inoate. In astfel de momente, lauda-l din toata inima, deoarece copilul va sti ca, prin putin efort si implicare, va reusi in tot ceea ce isi propune si, in plus, va avea parte si de aprecierea celor din jur.

Articol integral: www.stilfeminin.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu