characters characters

Capacitatea de gestionare a emotiilor – transmisa genetic de la mama la fiica

29 ianuarie 2016    |   822 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

mama si fiica
„Asa mama, asa fiica” ar putea primi o fundamentare stiintifica, cel putin privind aspectul gestionarii emotiilor.

Un studiu realizat asupra a 35 familii a aratat pentru prima data ca sistemul din creier responsabil pentru reglarea si procesarea emotiilor (numit corticolimbic) este transmis mai degraba de la mama la fiica decat de la mama la fiu sau de la tati la copii.

Asocierea dintre depresia la mame si depresia la fiice a fost deja demonstrata de un numar mare de studii. Rezultatele studiului nu inseamna insa ca mamele sunt responsabile de aparitia depresiei la fiicele lor. Autorul studiului arata ca „Exista multi factori care au un rol in depresie: gene care nu sunt mostenite de la mama, mediul social si experientele de viata sunt doar trei dintre acestia. Mostenirea sistemului responsabil de emotii este doar o parte din mecanismul aparitiei depresiei.”

Studiul a masurat volumul materiei cenusii din sistemul corticolimbic al parintilor si copiilor din 35 de familii. Corelatia dintre volumul materiei cenusii al mamelor si al fiicelor a fost semnificativ mai mare decat cea dintre mame si fii, tati si fii si tati si fiice. Acest tip de studiu deschide drumul catre cercetarea si altor tulburari care se transmit din generatie in generatie. „Majoritatea tulburarilor mintale au un tipar intergenerational. Anxietatea, autismul, dependentele, schizofrenia, dislexia si altele – circuitele nervoase mostenite de la mama si tata au un impact asupra majoritatii dintre ele.”

Urmeaza sa fie facute studii si asupra copiilor care au fost conceputi utilizand fertilizarea in vitro, orientandu-se si catre studierea sistemelor din creier responsabile de limbaj, recompense si alte sisteme implicate in psihoze.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donnieray/23545178660/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu