characters characters

Muzeul Municipiului Bucuresti ofera pe 8 martie traseul inimii in trei muzee care se pot vizita gratuit

08 martie 2022    |   440 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Muzeul Municipiului Bucuresti
Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, Muzeul Municipiului Bucuresti propune un traseu al inimii si deschide o casa, spune o poveste de viata si va arata un mod de a fi specific unor vremuri infloritoare pentru oras. Vizitatorii pot profita marti, 8 martie, ziua in care de regula muzeele MMB sunt inchise, de toate aceste trei oportunitati. Intrarea va fi libera la Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei, Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck si la expozitia tematica „Dress Code. Parfum de secol XIX” de la Palatul Sutu. La realizarea lor au contribuit femei care si-au pus amprenta asupra vietii artistice a Bucurestiului de secol XIX si XX si, intrând in cele cele trei muzee, oaspetii pot afla povestea vietii, a creatiei lor si a unui mod de a intelege si trai daruind bucurie celor din jur.

Povestea casei

Un refugiu din realitatea cotidiana pentru iubitorii de arta si frumos este atelierul Ceciliei Cutescu Storck din Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck. O eleganta casa atelier care impresioneaza prin conceptul creatiei artistice. Casa, la ridicarea careia a contribuit alaturi de sotul sau, este monument de arhitectura construit de cei doi artisti intre anii 1911 si 1913 si conserva creatia unei intregi familii de artisti plastici.

Cecilia Cutescu Storck (1879-1969) - pictor, sotia sculptorului Frederic Storck - a fost prima femeie profesor intr-o academie de arte, de stat, din Europa. A predat pictura si artele decorative la Scoala de Belle-Arte din Bucuresti. Muzeul Storck se afla in nordul Bucurestilor, pe strada Vasile Alecsandri, la nr. 16. Patrimoniul muzeului constituie donatia facuta in octombrie 1951 de catre Cecilia Cutescu Storck si de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck si Cecilia Frederica Storck-Botez, catre Sfatul Popular al Capitalei.

Poveste de viata

Ligia Macovei – eleva maestrului Jean Alexandru Steriadi si a pictoritei Cecilia Cutescu Storck – este artista care a realizat una dintre cele mai importante opere de ilustrator din cultura plastica româneasca, fiind unanim elogiata mai ales pentru transpunerea grafica a creatiei eminesciene.

Ea spune o poveste a femeilor, zilele acestea putând fi vizitata expozitia tematica intitulata sugestiv „Femeile in reprezentarea plastica a Ligiei Macovei”. Intr-un joc impresionant de planuri stilistice, artista trateaza diferite ipostaze ale femeii in viata de zi cu zi, femeia atunci când este fericita, dar si atunci când este abatuta, trista aflata in spatii diverse, in interioare sau in natura.

Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei se afla in sectorul 4, la poalele Dealului Mitropoliei si la doi pasi de Parcul Carol. Vizitarea acestui loc minunat reprezinta o veritabila incursiune culturala in epoci si locuri diferite, colectia fiind formata din lucrari de arta plastica, reprezentata prin lucrari semnate de mari maestri ai picturii române, sticla, ceramica, metal, mobilier si textile decorative din diverse perioade si zone culturale. Aflata pe Strada 11 lunie, la nr. 36-38, Colectia include, de asemenea, un important fond al lucrarilor de pictura ale Ligiei Macovei si o insemnata biblioteca de arta.

Un mod de a fi...

Ridicat intre anii 1833 si 1835, peste drum de Biserica Coltei, Palatul Sutu se deosebeste de toate cladirile Bucurestilor din acea vreme. Arhitectura romantica, o noutate la acea vreme, aduce o adiere de modernitate la sfârsit de domnii fanariote. Curând dupa casatoria lui Grigore Sutu cu Irina Hagi-Mosco, palatul incepe sa primeasca oaspeti. In timpul lor, palatul a trait o perioada de maxima splendoare si insufletire la care Irina Sutu a contribuit din plin. Faimoasele baluri, carnavaluri, petreceri onomastice si alte sindrofii nu aveau rival in Bucurestiul de odinioara. Traseul inimii include expozitia tematica „Dress Code. Parfum de secol XIX”, de la Palatul Sutu (Bdul Ion C. Bratianu, nr 2).

Admirând piesele de costum si accesorii vestimentare, piese de arta decorativa (mobilier, metal, cristal/portelan), ceasuri, bijuterii, pictura si gravuri de epoca, fotografii si carti postale din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti, veti patrunde intr-o atmosfera ce evidentiaza stiluri, eleganta, atitudini, ce graviteaza in jurul ideii de eticheta vestimentara. Toate fiind parte a unui mod de-a fi care poate trai si in inimile voastre.

Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck, Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei si Palatul Sutu (expozitia „Dress Code. Parfum de secol XIX”) isi asteapta vizitatoarele, insotite fireste, de partenerii lor, sa se bucure de frumusetea artei in ziua speciala a primaverii dedicata femeilor. Intrare libera, pe 8 martie, intre orele 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu