characters characters

Miopia: cauze si factori care o favorizeaza

Copiii care petrec mai mult timp liber afara au un risc mai scazut de miopie

30 septembrie 2015    |   1029 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

fetita cu ochelari
Miopia este un defect de vedere in care imaginea obiectelor percepute la distanta se formeaza in fata retinei, fiind nevoie de lentile corectoare pentru o vedere corecta. Pentru mult timp, principala cauza a miopiei a fost considerata mostenirea genetica. Insa cresterea rapida a procentului de oameni afectati de miopie a atras atentia asupra faptului ca si mediul trebuie sa joace un rol in declansarea acesteia.

Astfel, au aparut studii care se concentreaza asupra conditiilor de viata si activitatilor care pot favoriza aparitia miopiei in randul copiilor.

Unul dintre aceste studii arata ca acei copii care petrec cel putin 45 de minute pe zi in aer liber au un risc mai redus de a dezvolta miopia, conform cercetatorilor din Guangzhou. Miopia apare la 90% din elevii chinezi, in unele zone ale tarii sidevine din ce in ce mai frecventa si in randul copiilor europeni.

”Activitatile in aer liber au efect protectiv asupra miopiei, iar acest rezultat a putut fi observat cel mai bine in studii longitudinale. Peste 2 000 de elevi au fost implicati in studiu si urmariti timp de 3 ani. Astfel, copiii care participau la activitati in aer liber, au avut un risc cu 23% mai redus de a dezvolta miopie, fata de colegii lor.” sustin cercetatorii.

Elevii au fost impartiti in doua grupuri: un grup de copii a fost implicat in activitati in aer liber la finalul programului scolar, celalalt grup de copii nu a participat la aceste activitati. Dupa 3 ani de zile, procentul de copii care a dezvoltat miopie a fost de 30% dintre elevii participanti la activitati in aer liber si 40% dintre elevii care nu au participat la activitati in aer liber.

Studii viitoare sunt insa necesare pentru a stabili continutul activitatilor in aer liber cu copiii. Unul din aspectele analizate il reprezinta faptul ca, in aer liber, copilul isi exerseaza vederea si este incurajat sa se concentreze vizual si asupra obiectelor aflate la distanta, exercitiu foarte bun pentru ochi.

Desi inca nu se poate spune cu certitudine ca timpul petrecut in aer liber previne in totalitate aparitia miopiei la copii, acesta are si alte beneficii legate de dezvoltarea socio-emotionala a copilului, asa ca nu ai ce sa pierzi daca il lasi pe copil mai mult timp pe afara:).

Sursa: HuffingtonPost.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/ambernectar/14423720250/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu