characters characters

Ministerul Educatiei lanseaza competitia de proiecte de cercetare privind combaterea raspandirii Covid-19

06 aprilie 2020    |   380 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

competitie proiecte de cercetare romania covid-19
Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat pe 3 aprilie 2020, competitia pentru oferirea de solutii inovatoare in cadrul Programului 2 - Cresterea competitivitatii economiei romanesti prin cercetare, dezvoltare si inovare (PNCDI III), in vederea sustinerii interventiilor eficiente in limitarea raspandirii pandemiei COVID-19 pe teritoriul Romaniei.

Sunt supuse competitiei cele sapte teme de cercetare aprobate de Ministerul Sanatatii. Obiectivele generale sunt accelerarea cercetarilor stiintifice care pot contribui la combaterea raspandirii COVID-19 (prin preventie eficienta, diagnosticare rapida si facilitarea ingrijirilor optime pentru toti cei afectati prin integrarea deplina a inovatiei in fiecare domeniu tematic de cercetare), sustinerea interventiilor eficiente in limitarea efectelor pandemiei COVID-19 pe teritoriul Romaniei, precum si oferirea de solutii pentru reducerea impactului asupra cetatenilor.

Obiectivele specifice (pentru fiecare tema de cercetare in parte) sunt:

  • Tehnici avansate de management a epidemiei in comunitate: realizarea unor instrumente si metode moderne si eficiente de prevenire, predictie, control si monitorizare a transmiterii asimptomatice si simptomatice in cadrul comunitatilor.
  • Abordari inovative in tratamentul si controlul pacientilor infectati cu virusul SARS-CoV-2: realizarea si testarea unor produse sau dispozitive inovative sigure, eficiente si eficace cu rol in tratamentul si/sau controlul infectiei la pacientii cu forme medii si severe.
  • Evaluarea eficacitatii si sigurantei utilizarii unor protocoale de tratament inovative: aplicarea practica si evaluarea eficacitatii si sigurantei unor protocoale de tratament inovative sau utilizate in alte tari.
  • Tehnici avansate si cresterea performantei in detectia precoce a virusului SARS-CoV-2: obtinerea si validarea de metode de diagnosticare rapida si fiabila a infectarii.
  • Secventierea genomului SARS-CoV-2 si analiza filogenetica a tulpinilor circulante in Romania: tehnici de monitorizare a patogenitatii tulpinilor circulante in diferite regiuni geografice din Romania in relatie cu exprimarea fenotipica a infectiei la persoanele SARS-CoV2 pozitive si a potentialului de adaptare la organismele umane, bazate pe secventierea genomului SARS-CoV-2.
  • Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente si vaccinuri pentru prevenirea SARS-CoV-2: obtinerea de metode, instrumente si mijloace medicale eficiente cu scop profilactic.
  • Dinamica transmiterii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Romaniei: identificarea de metode epidemiologice de control si atenuare a transmiterii a virusului SARS-CoV-2 pe baza de modele de propagare si de estimare a potentialului de evolutie a epidemiei.

Solutiile sunt date de catre conducatorul consortiului (organizatia publica de cercetare) la o problema ridicata de administratia publica, sub forma de produse, servicii si/sau procese de fabricatie inovatoare.

Competitia organizata in cadrul acestui apel este de tip „top-down” (licitatie restransa), fiind organizata conform HG 1265/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contractarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare si inovare si a actiunilor cuprinse in Planul national de cercetare-dezvoltare si inovare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Un al doilea set de teme de cercetare va fi lansat in competitie pana la jumatatea lunii aprilie. Detalii cu privire la modalitatea de desfasurare a competitiei sunt disponibile pe pagina https://uefiscdi.gov.ro/solutii. Idei noi de proiecte de cercetare sunt colectate pe pagina Ministerului Educatiei si Cercetarii: http://www.research.gov.ro/ro/articol/5165/bursa-de-idei-de-cercetare-pentru-noul-coronavirus-sars-cov-2.


Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu