characters characters

Mai multe cereri de adoptie decat copii parasiti

06 aprilie 2010    |   569 vizualizări

Europenii se vor parinti pentru copiii romani si ne reproseaza ca nu respectam drepturile omului. Autoritatile noastre spun insa ca adoptiile internationale nu pot fi reluate pentru ca, de cativa ani, numarul familiilor care doresc sa adopte un copil este mai mare decat numarul de copii adoptabili.

In plus, centrele de plasament de azi nu mai au nimic in comun cu cele prezentate in anii ’90 de televiziunile straine. Mizeria si saracia orfelinatelor au ramas acum doar in amintirea oamenilor mari, copii care au crescut acolo in anii comunismului.

Copii putini, doritori multi

Drama se muta acum in randul familiilor care nu pot avea un copil. Si asta pentru ca cu greu gasesc un copil pe care sa il ia acasa, ca parinti adoptivi. Procedura este una grea si dureaza luni bune.

Adoptia, subiect tabu

Este sau nu bine sa i se spuna copilului ca este adoptat? Asta este marea dilema a celor care iau decizia de a infia. Iar cei mai multi dintre romani prefera sa nu o faca, amanand cat mai mult momentul.

Florina Balint afirma ca, spre deosebire de romani, strainii sunt mult mai deschişi la a spune adevarul.

Balint povesteste ca au fost fost cazuri cand ascunderea adevarului a dus la traume in randul copiilor.

“Este mult mai greu cand copilul afla din alta parte ca este infiat, mai ales daca acest lucru se intampla la o varsta critica, ca de exemplu in adolescenta. Specialistii recomanda sa li se spuna de mici “, sustine reprezentanta DGASPC Sector 1.

Pasi de urmat pentru adoptia unui copil

Primul pas pe care trebuie sa il faca cei care vor sa infieze este de a se adresa directiei locale de asistenta sociala, unde au domiciliul.
Dupa o evaluare sociala si psihologica, familia sau persoana doritoare este consiliata de catre angajatii directiei, astfel incat ei afla care sunt responsabilitatile adoptiei, dar si despre trauma abandonului peste care trebuie sa treaca un copil.

In termen de maximum 60 de zile de la depunerea cererii se intra in etapa de eliberare a atestatului, cand autoritatile strang o serie de informatii despre cei care vor sa adopte, timp in care sunt evaluati continuu.
Dupa obtinerea atestatatului, directia locala il trimite la Oficiul Roman de Adoptii, insotit de cerintele familiei, precum cele de sex, varsta, etnie etc.

Se cauta copilul potrivit

In etapa urmatoare, psihologul si asistentul social cauta copilul potrivit pentru familia care urmeaza sa adopte. Ii sunt trimise acesteia poza si un raport despre copil.

Apoi, familia sau persoana incepe vizitarea copilului respectiv. Florina Balint spune ca familia nu este sanctionata daca refuza un copil, in aceasta etapa.
In caz contrar, urmeaza o perioada de acomodare, de 90 de zile, in care copilul este incredintat in vederea adoptiei. In tot acest timp, copilul locuieste impreuna cu familia, dar este vizitat de un asistent social si de un psiholog.

Dupa cele 90 de zile urmeaza finalizarea adoptiei, printr-o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Copilul adoptat primeste un nou certificat de nastere, cu numele noilor parinti.
Procesul se va incheia insa numai dupa doi ani, timp in care are loc monitorizarea postadoptie.

Articol integral: www.cotidianul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu