characters characters

La fiecare doua minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nasterii, potrivit agentiilor ONU

25 februarie 2023    |   175 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

mortalitate materna
La fiecare doua minute, o femeie moare in timpul sarcinii sau al nasterii, potrivit ultimelor estimari prezentate astazi intr-un raport de catre agentiile ONU. Raportul Trends in maternal mortality [Tendintele mortalitatii materne] semnaleaza regresul alarmant al sanatatii femeilor inregistrat in ultimii ani, observandu-se o crestere sau o stagnare a deceselor materne in aproape toate regiunile lumii.

„Cu toate ca sarcina ar trebui sa reprezinte un moment plin de speranta si o experienta pozitiva pentru toate femeile, in mod tragic, aceasta continua sa fie o experienta extrem de periculoasa pentru milioane de femei din intreaga lume care nu au acces la servicii medicale de calitate, bazate pe respect”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). „Noile statistici arata nevoia stringenta de a ne asigura ca fiecare femeie si fiecare fata are acces la servicii medicale esentiale inaintea nasterii, in timpul nasterii si dupa nastere si ca isi poate exercita pe deplin drepturile privind reproducerea”.

Raportul, care analizeaza decesele materne inregistrate la nivel national, regional si global din anul 2000 pana in anul 2020, estimeaza ca, in 2020, s-au inregistrat 287.000 de decese materne la nivel mondial. Aceasta inseamna doar o usoara scadere de la 309.000 de decese raportate in 2016 cand au intrat in vigoare obiectivele de dezvoltare durabila (ODD) stabilite de catre ONU. Desi raportul prezinta unele progrese semnificative in ceea ce priveste reducerea numarului de decese materne intre 2000 si 2015, progresele au stagnat in mare parte sau, in unele cazuri, chiar au involuat dupa 2015.

În doua din cele opt regiuni ale ONU – Europa si America de Nord si America Latina si Caraibe – rata mortalitatii materne a crescut cu 17% si, respectiv, cu 15% in perioada 2016-2020. În alte parti, rata a stagnat. Cu toate acestea, raportul noteaza faptul ca se pot realiza progrese. De exemplu, in aceeasi perioada, doua regiuni – Australia si Noua Zeelanda si Asia Centrala si de Sud – au raportat o scadere semnificativa a ratei mortalitatii materne (cu 35% si, respectiv, cu 16%), lucru valabil si in cazul a 31 de tari din lume.

Potrivit raportului, in Romania numarul deceselor materne s-a redus de la 50 de decese la 100.000 de nasteri in anul 2000 la 10 decese la un numar de 100.000 de nasteri in anul 2020, variatia procentuala pentru aceasta perioada fiind de 79,8%.

„Pentru milioane de familii, miracolul nasterii este marcat de tragedia decesului matern”, a declarat Directorul executiv al UNICEF Catherine Russell. „Niciunei mame nu ar trebui sa-i fie teama pentru viata ei in momentul in care aduce pe lume un copil, in special atunci cand exista cunostintele si instrumentele necesare pentru tratarea complicatiilor intalnite frecvent. Accesul echitabil la asistenta medicala ii ofera fiecarei mame, indiferent de cine este sau unde se afla aceasta, sanse egale pentru o nastere fara riscuri si un viitor sanatos alaturi de familia ei”.

În ceea ce priveste numarul total al deceselor materne, acestea continua sa se concentreze in mare parte in zonele cele mai sarace ale lumii si in tarile afectate de conflicte. În 2020, aproximativ 70% din totalul deceselor materne s-au inregistrat in Africa Subsahariana. În noua tari confruntate cu crize umanitare severe, rata mortalitatii materne a fost de peste doua ori mai mare decat media raportata la nivel mondial (551 de decese materne la 100.000 de nasteri de copii vii, comparativ cu 223 la nivel global).

„Acest raport ne aminteste inca o data de nevoia stringenta de a ne intari angajamentul in favoarea sanatatii femeii si a adolescentului”, a afirmat Juan Pablo Uribe, Director global pentru sanatate, nutritie si populatie in cadrul Bancii Mondiale si directorul Mecanismului Global de Finantare. „Prin masuri prompte, prin cresterea investitiilor in asistenta medicala primara si prin sisteme de sanatate mai solide si mai reziliente, putem salva vieti, putem asigura o stare de sanatate mai buna si un nivel mai mare de bunastare si putem promova drepturile si sansele tuturor femeilor si adolescentilor”.

Sangerarile masive, hipertensiunea arteriala, infectiile din timpul sarcinii, complicatiile aparute in urma unui avort realizat in conditii de nesiguranta si afectiunile preexistente care pot fi agravate de sarcina (cum ar fi HIV/SIDA si malaria) sunt principalele cauze ale deceselor materne. Toate acestea pot fi prevenite si tratate in mare parte prin acces la servicii medicale de calitate si bazate pe respect.

Serviciile de asistenta medicala primara furnizate in cadrul comunitatii pot raspunde nevoilor femeilor, copiilor si adolescentilor si pot asigura un acces echitabil la servicii esentiale, cum ar fi nastere asistata si ingrijiri prenatale si postnatale, vaccinarea copiilor, nutritie si planificare familiala. Cu toate acestea, finantarea insuficienta a sistemelor de asistenta medicala primara, lipsa personalului medical calificat si lanturile deficitare de aprovizionare cu produse medicale impiedica progresele.

În jur de o treime dintre femei nu beneficiaza nici macar de patru dintre cele opt controale prenatale recomandate sau beneficiaza doar de ingrijiri postnatale de baza, in timp ce 270 de milioane de femei nu au acces la metode moderne de planificare familiala. Este esential ca femeile sa detina controlul asupra sanatatii reproducerii – mai ales sa poata decide daca si cand sa aiba copii – pentru a putea planifica si lasa suficient timp intre sarcini si pentru a-si proteja sanatatea. Inegalitatile datorate veniturilor, educatiei, rasei sau apartenentei etnice cresc si mai mult riscurile in cazul femeilor insarcinate marginalizate, care au cel mai redus acces la servicii de maternitate esentiale, desi prezinta cel mai mare risc de a se confrunta si cu alte probleme de sanatate in timpul sarcinii.

Este inacceptabil ca atat de multe femei continua sa moara in mod nejustificat in timpul sarcinii si al nasterii. Un numar de peste 280.000 de decese intr-un singur an este inadmisibil”, a declarat Directorul executiv al UNFPA, dr. Natalia Kanem. „Putem si trebuie sa facem mai mult, sa investim acum in planificarea familiala si sa acoperim deficitul de 900.000 de moase raportat la nivel mondial, astfel incat fiecare femeie sa poata beneficia de ingrijirile vitale de care are nevoie. Detinem instrumentele, cunostintele si resursele necesare pentru a pune capat deceselor materne ce pot fi prevenite; lucrul de care avem nevoie acum este vointa politica".

Pandemia de COVID-19 a ingreunat si mai mult progresele in domeniul sanatatii materne. Avand in vedere ca seria actuala de date se incheie in 2020, vor fi necesare mai multe date pentru a identifica impactul real al pandemiei asupra deceselor materne. Infectia cu COVID-19 poate creste riscurile din timpul sarcinii, asadar tarile ar trebui sa ia masuri pentru a se asigura ca femeile insarcinate si cele care isi planifica o sarcina au acces la vaccinuri impotriva COVID-19 si la ingrijiri prenatale eficiente.

„Reducerea ratei mortalitatii materne ramane una dintre provocarile cele mai stringente in domeniul sanatatii la nivel global”, a afirmat John Wilmoth, Directorul Diviziei Populatie din cadrul Departamentului pentru Probleme Economice si Sociale. „Eliminarea deceselor materne ce pot fi prevenite si asigurarea accesului universal la servicii medicale de calitate pentru sanatatea mamei necesita eforturi sustinute la nivel national si international si angajamente ferme, in special cand este vorba de populatia cea mai vulnerabila. Ține de responsabilitatea noastra colectiva sa ne asiguram ca orice mama, din orice colt al lumii, supravietuieste nasterii, astfel incat ea si copiii ei sa se poata dezvolta".

Potrivit raportului, este necesara o accelerare semnificativa a progreselor la nivel mondial pentru a atinge tintele globale privind reducerea deceselor materne. În caz contrar, va fi pusa in pericol viata a peste un milion de alte femei pana in 2030.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu