characters characters

La 30 de ani de la adoptarea Conventiei cu privire la drepturile copilului, UNICEF propune crearea unui Minister pentru copii

20 noiembrie 2019    |   516 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

UNICEF Ziua Internationala a Drepturilor Copilului 2019
Cu o zi inainte de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului (20 noiembrie) si pentru a marca trei decenii de la adoptarea Conventiei cu privire la drepturile copilului, UNICEF in Romania a dat copiilor puterea intr-un eveniment la Scoala Gimnaziala Ferdinand I din Capitala. 150 de elevi cu varste 9 si 12 ani au discutat despre drepturile copilului si le-au ilustrat asa cum le vad ei.

Pentru a marca adoptarea Conventiei cu privire la drepturile copilului, in fiecare an, pe 20 noiembrie, UNICEF celebreaza Ziua Internationala a Drepturilor Copilului la nivel global. Anul acesta data este cu atat mai speciala cu cat aniversam 30 de ani de la adoptarea Conventiei, tratatul privind drepturile omului cel mai ratificat la nivel international. Copiii din intreaga lume vor „prelua puterea” si vor colora lumea in albastru in semn de sustinere a drepturilor copilului. In Romania, copiii vor fi invitati in emisiuni de radio si la televiziune, dar si online, unde vor prezenta stiri, vor discuta despre drepturile copilului si isi vor exprima opiniile. De asemenea, in seara de 20 noiembrie, Palatul Parlamentului, precum si alte cladiri emblematice din Bucuresti, vor fi luminate in albastru pentru a atrage atentia asupra importantei drepturilor copilului.

In 1990, rata mortalitatii infantile era de aproximativ 27%. In prezent este de 6,4%, dar procentul este dublu fata de media europeana. Rata mortalitatii neonatale s-a injumatatit in ultimul deceniu, dar ramane cea mai ridicata din UE. In 1990, rata mortalitatii materne era de 83, iar in urma cu trei ani a scazut sub 10. Rata de parasie timpurie a scolii a scazut de la 23% in 2002 la 16,4% in 2018, dar media Uniunii Europene era de 10,6% anul trecut. 400.000 de copii sunt inca in afara sistemului de invatamant si 40% din adolescentii de 15 ani inteleg cu greu textul pe care il citesc si socotesc cu greu.

„Aceasta situatie critica necesita un raspuns urgent si un efort colectiv pentru a pune drepturile copilului mai sus pe lista prioritatilor politice. Acest lucru s-ar putea realiza prin crearea unei institutii, cum ar fi un minister sau o comisie speciala in subordinea Primului Ministru, pentru a coordona interventiile pentru copii si pentru a asigura resursele necesare”, a afirmat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.


Impartiti in grupuri de cate trei-patru, copiii si adolescentii de la Scoala Gimnaziala Ferdinand I au tras la sorti cate un drept din Conventie, pe care l-au discutat alaturi de profesori, jurnalisti si de reprezentanti ai UNICEF prezenti la intalnire. Fiecare grup a ilustrat apoi dreptul discutat pe „caramizi” din carton pe care mai apoi le-au pus impreuna, construind un zid simbolic al drepturilor copilului cu mesajul #pentru fiecare copil, toate drepturile.


Gazda evenimentului a fost Andreea Marin, Ambasador National pentru UNICEF in Romania, care a vorbit emotionant despre importanta respectarii drepturilor copilului in Romania si nu numai.


„Nimic nu este mai important pentru omenire decat sa asigure dreptul la o copilarie fericita celor mici. Intalnirea de astazi este unul din rarele momente in care copiii se pot face auziti, le pot spune direct adultilor cum vad ei lucrurile si cum isi doresc sa arate propriul viitor. Obligatia noastra este sa avem grija ca drepturile prevazute in Conventie sa fie aplicate in totalitate, pentru ca milioane de copii din intreaga lume sa creasca fericiti si sanatosi, departe de suferintele care le pot tulbura copilaria”, a declarat Andreea Marin.


Dupa construirea zidului simbolic, evenimentul a continuat cu discutii despre progresul realizat in ultimii 30 de ani in ceea ce priveste promovarea si respectarea drepturilor copiilor. Despre prioritatile din perspectiva copiilor si caile de actiune pentru ca toti copiii sa se bucure de toate drepturile prevazute in Conventie au vorbit Ariana Ardelean, Alexandra Stoica, Rares Voicu si Tudor Panait, membri ai Bordului Copiilor si fosti Ambasadori Juniori la UE. De asemenea, a luat cuvantul si dna. Violeta Dascalu, directoarea institutiei de invatamant care a gazduit evenimentul. Scoala Ferdinand I este una dintre cele 250 de scoli din Romania care au facut parte din Campania „Hai la scoala!” derulata de UNICEF pentru prevenirea abandonului si cresterea participarii scolare.


Tot in contextul Zilei Internationale a Drepturilor Copilului - #WorldChildrensDay, in perioada 20-22 noiembrie, mii de profesori si elevi din Romania vor participa la cea mai mare lectie din lume, o initiativa globala, care consta in organizarea unei ore de educatie despre drepturile copilului. UNICEF a pus la dispozitie resurse gratuite profesorilor si elevilor pentru a invata despre Conventia cu privire la drepturile copilului, Ziua Internationala a Drepturilor Copilului si cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila incluse pe Agenda 2030: un plan de lectie orientativ, Conventia cu privire la drepturile copilului intr-un format usor accesibil copiilor, precum si un ghid. Cei care doresc sa se inscrie sunt rugati sa acceseze urmatorul link: www.qie.ro/drepturilecopilului.


Mai multe detalii despre #WorldChildrensDay sunt disponibile pe website-ul UNICEF si pe pagina UNICEF de Facebook.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu