characters characters

In dezbatere locala: viitoarele consilii de administratie din scoli

08 aprilie 2010    |   733 vizualizări

Potrivit proiectului Legii Educatiei Nationale, care va fi adoptat luni de Guvern, consiliile de administratie (CA) din scoli vor fi formate in proportii egale, de cite o treime, din reprezentanti ai profesorilor, ai parintilor si ai autoritatilor locale si vor avea atributii mult sporite fata de situatia actuala. Practic, CA-urile vor conduce unitatea. Astfel, acestea, la propunerea directorului, vor organiza concursurile pentru ocuparea posturilor vacante si, de asemenea, vor stabili sanctiunile disciplinare pentru cadrele didactice cu abateri. Cum apreciati aceasta prevedere din noua Lege a Educatiei Nationale?


Dumitru Pascaru, 56 ani, tehnician
Voi incerca sa fiu cit mai scurt: consiliul de administratie cu numai o treime reprezentanti ai profesorilor mi se pare o anomalie, pentru ca acestia ar fi in minoritate in fata reprezentantilor parintilor si ai autoritatilor locale, care nu sint specialisti in invatamint. Nu e greu de imaginat cum vor decurge lucrurile: angajarile se vor face dupa cu totul alte criterii decit cele profesionale, cazurile de indisciplina vor fi analizate de parinti, dintre care unii fara prea multe studii, si de functionari sau consilieri locali care nu au experienta in ceea ce priveste activitatea didactica. Apoi copiii care au parinti in consiliul de administratie se vor simti superiori celorlalti si vor trece clasa prin interventia parintilor.


Alina-Mihaela Pascu, 17 ani, eleva
In opinia mea, aceasta prevedere este o noua experienta pe seama elevilor. As fi de acord ca din consiliul de administratie al unei scoli sa faca parte, pe linga profesori, reprezentanti ai parintilor, dar si reprezentanti ai elevilor din clasele mari. Reprezentantii autoritatilor locale ar trebui sa aiba doar un rol consultativ si sa reprezinte municipalitatea in relatiile cu scoala.


Iulian Ciubotaru,  52 ani, inginer
Sa zicem ca ideea cu parintii este buna, fiindca parintii sint in contact cu scoala si sint oarecum preocupati de copii, dar consiliul de administratie sa nu fie din trei parti egale. Impartirea ar fi total nepotrivita. Majoritatea ar trebui sa o reprezinte consiliul profesoral. Autoritatea locala sa vina cu ce? Sa dea indicatii pretioase despre cum trebuie sa se predea si cum sa se puna notele? Rolul acesteia este sa aiba grija ca scolile sa fie dotate corespunzator si sa primeasca bani pentru reparatii si ce mai trebuie, pentru ca unele scoli sint ca vai de viata lor.


Articol complet: www.ziaruldeiasi.ro

Tu ce parere ai despre propunerea pentru formarea consiliilor de administratie in scoli?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu