characters characters

Impulsivitatea la copii – influentata de somn si timpul petrecut la calculator

04 octombrie 2019    |   540 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

impulsivitatea la copii
Vrei sa ai un copil care isi controleaza impulsurile, poate alege ce este mai bine pentru el pe termen lung (de exemplu, temele inainte de joaca) si poate sa isi planifice eficient activitatile? O schimbare in programul zilnic s-ar putea sa fie tot ce e nevoie sa faci.

Citeste si:

Autocontrolul, mai important decat inteligenta pentru succesul scolar

Autocontrolul in copilarie influenteaza venitul castigat la maturitate 


Impulsivitatea este naturala la varste mici (in primii 3 ani de viata), incepand sa scada treptat pe masura ce copilul creste. In probleme precum ADHD-ul insa, impulsivitatea pare imposibil de gestionat: copiii actioneaza fara a gandi sau a planifica inainte.


In prezent, impulsivitatea este considerata un element central in ADHD si este explicata prin mecanisme deficitare inhibitorii din creierul copiilor. Cu alte cuvinte, creierul nu opreste impulsurile asa cum se intampla in cazul celorlalti copii.


Impulsivitatea nu este o problema doar pentru copiii cu ADHD, ci este un aspect important in tulburarile de alimentatie, in abuzul si dependenta de substante sau in tentativele de suicid in randul copiilor si adolescentilor.


Un studiu recent sugereaza ca programul zilnic al copiilor este important cand vine vorba de gestionarea impulsivitatii lor.


Copiii tind sa aiba mai putine comportamente impulsive daca in fiecare zi:

  • dorm cel putin 9-10 ore de somn pe noapte
  • petrec mai putin de 2 ore de timp in fata unui ecran
  • au cel putin 60 de minute pe zi de activitati fizice, recreative

Copiii care au un astfel de program au un risc mai scazut de a deveni obezi, gandesc si planifica mai eficient si au in general o calitate a vietii mai buna decat copiii care nu indeplinesc niciunul dintre cele trei criterii. Cu alte cuvinte, copiii care dorm prea putin, petrec prea mult timp la calculator sau pe telefon si sunt sedentari risca sa nu isi poata controla eficient comportamentul.


Pe termen lung, impulsivitatea poate avea efecte dramatice asupra vietii copilului, afectand rezultatele scolare, dar si adaptarea sociala si echilibrul emotional.


Sursa:PsychologyToday.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu