characters characters

Cine este profesorul care a castigat in acest an premiul de un milion de dolari

26 martie 2019    |   2155 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Global Teacher Prize castigator 2019 Peter Tabichi
Global Teacher Prize este premiul anual oferit cadrelor didactice care obtin un impact deosebit prin activitatea lor profesionala. Premiul consta in suma de 1 milion de dolari si a fost oferit in fiecare an incepand cu 2013, de catre Fundatia Varkey.

Anul acesta, castigatorul Premiului Global Teacher este Peter Tabichi, profesor din Kenya, intr-o zona rurala si greu accesibila. Preda intr-o scoala cu dotari insuficiente, intr-o regiune unde foametea si seceta sunt probleme frecvente, unor copii veniti din medii culturale si religioase diverse. 95% dintre elevi provin din familii sarace, aproape o treime dintre ei sunt orfani sau au un singur parinte si multi dintre ei nu au ce sa manance acasa. Consumul de droguri, sarcinile in adolescenta, casatoriile la varste fragede, suicidul si abandonul scolar timpuriu sunt probleme comune in viata elevilor.

In scoala exista un singur computer, cu o conexiune slaba la internet, iar rata de elevi-profesori este de 58:1. Copiii trebuie sa mearga pe jos 7 kilometri pentru a ajunge la scoala, pe drumuri care in anotimpul ploios devin impracticabile.

In aceste conditii, Peter Tabichi a fondat un club de talente si un club de stiinte, ajutandu-i pe elevi sa creeze proiecte de cercetare de calitate, astfel incat 60% dintre ele se califica la competitii nationale de stiinta. Elevii sai au participat la Targul de Stiinta si Inginerie din Kenya in 2018, unde au prezentat un instrument inventat de ei, care sa permita oamenilor orbi si surzi sa masoare obiecte. Scoala lui Tabichi s-a clasat pe locul intai in aceasta competitie, in topul scolilor publice. Elevii lui s-au calificat de asemenea la INTEL International Science Engineering Fair 2019, care va avea loc in Arizona, SUA.

Tabichi si patru dintre colegii lui mediteaza elevii cu rezultate slabe in afara orelor si in weekend, cand Tabichi viziteaza familiile elevilor pentru a vedea care sunt problemele cu care se confrunta.

80% din lectiile sale includ tehnologia, desi computerul scolii are o conexiune intermitenta la internet. Numarul elevilor care s-au inscris la scoala s-a dublat in 3 ani, iar numarul problemelor legate de indisciplina la scoala a scazut de la 30 pe saptamana la 3 pe saptamana. In 2016, 16 dintre 59 elevi ai scolii sale au mers la facultate. In 2018, 26 elevi au fost admisi la facultate.

“Cea mai mare bucurie a mea ca profesor este sa imi vad elevii cum dobandesc mai multe cunostinte, abilitati si incredere. Simt o mare satisfactie atunci cand devin rezilienti, creativi si productivi in societate, pentru ca am actionat ca o cheie care le-a descatusat potentialul in cel mai captivant mod posibil. ” declata Peter Tabichi.

Sursa text si foto: GlobalTeacherPrize.org

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu