characters characters

Geniul de 16 ani vrea sa construiasca un robot care sa-i ajute parintii bolnavi

14 ianuarie 2010    |   567 vizualizări
 

Cornel Amariei (16 ani) a construit roboti ce depisteaza toxicitatea din aer si victimele unui seism, sperand sa descopere un mecanism ce ii va ajuta parintii bolnavi. Elevul din clasa a X-a de la Liceul International de Informatica din Bucuresti este castigatorul a sase medalii la concursurile si olimpiadele internationale de robotica si de IT.


La primul concurs de robotica la care a participat, Infomatrix 2008, Cornel Amariei a fost medaliat cu bronz. De atunci, succesele s-au tinut lant, reusind sa devina un participant cu experienta la concursurile de profil din Romania si de peste hotare.


Anul trecut a obtinut medalia de aur la acelasi concurs cu un robot-spion, dotat cu o camera de filmat, ce poate sa gaseasca victime in urma unui cutremur, pentru ca „vede“ pe intuneric. Cu toate ca toti robotii sai sunt apreciati in strainatate, Cornel ii considera doar un antrenament pentru marea inventie realizabila in cateva luni: un aparat care le va usura viata parintilor sai cu probleme locomotorii.


Vrea sa-si ajute familia bolnava
„Sunt singurul fara probleme in familia mea. Mama si tata se deplaseaza foarte greu, iar sora mea are handicap cerebral“, a spus tanarul. Aparatul le va putea aduce sticla de suc din frigider sau orice alt obiect fara ca ei sa mai fie nevoiti sa se deplaseze. Parintii olimpicului, Cristina Amariei (54 de ani) si Eugen Amariei (55 de ani) sunt mandri de realizarile copilului lor si il sustin in tot ceea ce face.  
„A fost dorinta lui de cand era mic sa-i ajute pe oameni. La doi ani si jumatate stia sa utilizeze calculatorul cum putini o fac. L-am incurajat. Prima data cand a realizat ca parintii lui sunt diferiti nu avea nici trei ani. Atunci a spus ca daca medicii nu-i va vindeca, va reusi el“, a declarat mama elevului, Cristina Amariei.

„Este un mare talent pentru Romania!“
Cornel Amariei este foarte apreciat si de catre profesorii de la liceul unde invata. „Este un copil foarte ambitios, iar la Clubul de robotica din cadrul Universitatii Politehnica, unde activeaza, are rezultate exceptionale. El ii ajuta in permanenta chiar si pe colegii din anii mai mari in construirea robotilor. De asemenea, ii pregateste pe cei mai mari pentru participarile la competitiile internationale. Este un mare talent pentru liceu si pentru Romania!“, a declarat Aky Ahmet, directorul Liceului International de Informatica din Bucuresti.
Aparatul care va deplasa obiecte in casa parintilor va fi prevazut cu un laptop mic, prin intermediul caruia i se va crea o retea neurala. Astfel, laptopul va fi creierul aparatului, ce va fi va fi setat sa-i recunoasca membrii familiei, comenzile vocale si anumite obiecte, fiind prevazut si cu o camera de luat vederi. Cornel Amariei a achizitionat deja piesele din Statele Unite ale Americii. „Toate piesele pentru construirea robotului au costat 400 de dolari, iar mini-laptopul alti 400 de dolari. Aparatul va avea un metru lungime si neaparat brate, astfel incat sa poata prinde obiectele“, a mai spus tanarul.

Sursa:www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu