characters characters

Finantarea sistemului educational, la „Lectia pentru toti”

19 aprilie 2010    |   813 vizualizări
Reprezentantii Salvati Copiii au constatat ca, in foarte multe cazuri, situatia financiara precara a familiei impiedica accesul copiilor la educatie. Cu toate ca legea stipuleaza clar gratuitatea invatamantului de stat, in realitate exista multe costuri “ascunse”, pe care familia trebuie sa le suporte: manuale, caiete, creta, material de laborator, renovarea claselor, plata agentilor de paza etc.

Principala cauza a existentei acestor costuri “ascunse” o reprezinta subfinantarea sistemului de invatamant. Intrucat aceste costuri afecteaza grav egalitatea de sanse a copiilor care provin din familii defavorizate, Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat Romaniei eliminarea acestora si asigurarea gratuitatii si obligativitatii invatamantului.

In Romania, peste 350.000 de copii cu varste intre 0 si 14 ani sunt afectati de saracie, indica un studiu din 2009 al Bancii Mondiale si UNICEF. Statisticile arata ca, in tara noastra, 70.000 de copii sunt nevoiti sa munceasca in loc sa invete si doar un sfert dintre copiii din mediul rural ajung sa urmeze liceul.
In acelasi timp, fenomenul abandonului scolar ia proportii ingrijoratoare, rata acestuia triplandu-se intre anii 2000 si 2007 (de la 0,6% in anul scolar 2000/2001 la 1,9% in anul 2007/2008), conform Raportului asupra Sistemului national de invatamant publicat de Ministerul Educatiei.

Astfel ca, prin organizarea “Lectiei pentru toti” din cadrul Campaniei Globale pentru Educatie, coordonat de Salvati Copiii, se redeschide discutia pe tema analfabetismului cauzat de absenta accesului la educatie pentru toate categoriile sociale si modalitatea in care personalitati din intreaga lume pot sprijini cauza educatiei pentru toti copiii. “Lectia pentru toti” este un eveniment la care vor participa aproximativ 60.000 de elevi, din peste 350 de scoli si mai mult de 160 de localitati din Romania. Pe 20 aprilie, elevii romani se vor alatura celor 15 milioane de copii participanti din peste 100 de tari, in incercarea de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare lectie din lume.

In Romania, alaturi de elevi, la lectie vor participa Gabriela Szabo, Dana Razboiu, precum si personalitati marcante din lumea fotbalului, printre care Rodion Camataru, Aurica Beldeanu, Flavius Stoican, Adrian Bumbescu, Valentin Velcea si Cristian Pustai. La nivel international, printre personalitatile care sprijina „Lectia pentru toti” se numara: Regina Rania a Iordaniei, Hillary Clinton, Gordon Brown, Kevin Spacey, Michael Sheen, Bono, Zinedin Zidane, Rio Ferdinand, Del Piero etc. La finalul lectiei, toti participantii vor semna lista de prezenta, pentru a permite Campaniei Globale pentru Educatie sa valideze un nou record mondial pentru cea mai mare lectie din lume.
 

Articol complet: www.cotidianul.ro  

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    20.04.2010 - 18:34
    Si eu am participat cu elevii mei la aceasta lectie, alaturi de toti colegii din scoala si parintii invitati. Le-a placut foarte mult si a avut asupra tuturor un impact pozitiv.