characters characters

Fabrica de olimpici din Capitala

09 noiembrie 2009    |   739 vizualizări
Liceul International de Informatica Bucuresti, institutie de invatamant particulara ce apartine unor oameni de afaceri turci, are in fiecare an aproximativ 100 de olimpici la fazele locale, nationale si internationale. Toti elevii liceului au  promovat in vara examenul de bacalaureat.

Dintre cei 520 de elevi ai Liceului International de Informatica Bucuresti, circa 100 sunt olimpici. Din ianuarie pana in prezent, 65 de elevi au participat la olimpiadele nationale, 60 dintre ei obtinand premii si mentiuni. La competitiile internationale din acest an au participat 25 de elevi, care s-au intors cu 31 de medalii de aur, argint si bronz, unii dintre ei fiind medaliati la mai multe materii. Directorul Liceului International de Informatica, Ahmet Aki, a declarat ca in scoala sa exista performanta, acesta fiind si motivul pentru care multi parinti isi trimit aici copiii.

„Ii atragem prin pregatirea din afara orelor. Practic, parintii nu mai sunt nevoiti sa le plateasca meditatii copiilor. Numarul elevilor a crescut cu circa 300 in perioada 2006-2009, ajungand in prezent la 520 de elevi, multi dintre ei fiind olimpici“, spune Ahmet Aki. Astfel, din cei 66 de profesori, 15 se ocupa special de pregatirea intensiva a olimpicilor, program care inseamna aproximativ zece ore saptamanal. Materiile la care elevii acestui liceu exceleaza sunt stiintele realiste: informatica, matematica, astronomia, chimia, fizica si astrofizica.

Olimpicii internationali studiaza gratuit

Conducerea liceului recruteaza elevii care sunt deja olimpici din gimnaziu si le propune sa-si continue studiile aici. Olimpicii internationali sunt scutiti de plata taxei de scolarizare, care ajunge la 3.250 de euro anual, si de plata taxelor de internat.

De asemenea, acestia primesc si o bursa lunara din partea liceului, de pana la 200 de lei pe luna. „Cand eram in clasa a opta, am aflat despre liceu si de modul in care sunt sustinuti elevii care vor sa faca performanta in ultimul an de gimnaziu. Am ramas surprins de ceea ce ofera liceul. Nu platesc nici taxa, nici internatul, si pe deasupra am si bursa“, povesteste Cornel Amariei, elev in clasa a X-a si medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de IT si la Concursul International de Proiecte Informatice Infomatrix.

Tanarul si-a propus sa urmeze Facultatea de Informatica Aplicata la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii. Nu doar olimpicii si parintii acestora sunt multumiti de pregatirea de la liceul bucurestean. Mihaela Suiu (44 de ani) din Suceava este mama unei eleve din clasa a XI-a care nu este olimpica. „Am preferat sa platesc, fiindca ma intereseaza educatia copilului meu. Fiica mea face pregatire la informatica de trei ori pe saptamana si nu trebuie sa mai platesc meditatori“, explica Mihaela Suiu.

Institutia de invatamant privat face parte, alaturi de Scoala Spectrum si de The International School of Bucharest, din grupul Lumina Institutii de Invatamant. Directorul general al institutiilor de invatamant, Fatih Göktas, declara, pentru „Adevarul“, ca primul proiect a fost Liceul International de Informatica din Constanta, deschis in 1994.



Sustinut financiar de o alta scoala privata

„Motivul infiintarii a fost ca, pe langa comunitatea turca numeroasa din Dobrogea, erau si foarte multi oameni de afaceri turci care doreau pentru copiii lor o scoala unde sa se predea engleza, dar si turca si romana. Pentru ca proiectul a avut succes, am infiintat un liceu si in Bucuresti“, adauga Fatih Göktas.

Fiindca taxele de scolarizare sunt mai mici decat cele percepute de alte institutii de invatamant privat si pentru ca elevii de frunte nu platesc, liceul este sustinut financiar de The International School of  Bucharest. „Taxele ajung aici pana la 9.000 de euro pe an. La International School of  Bucharest vin in special copiii expatilor si se studiaza dupa programa britanica, nu dupa cea romaneasca, precum la Liceul International de Informatica“, conchide Fatih Göktas.  

Universitatile din strainatate, la moda


Multi dintre absolventii Liceului International de Informatica Bucuresti pleaca sa studieze la universitati de prestigiu din strainatate.

Ce spun expertii despre invatamantul privat


Expertii in educatie sunt de parere ca invatamantul liceal privat va face performanta cat timp va respecta metodologia liceelor din strainatate. „Liceele private din Romania folosesc o alta metodologie, o metodologie care a dat rezultate excelente in strainatate. Un alt plus al acestor institutii de invatamant este faptul ca isi atrag elevii printr-un program de burse foarte bine pus la punct. Se merge foarte mult pe recompensarea elevului care face performanta.

Folosirea celei mai bune metode de predare de pe piata, si aici vorbesc despre metodologia englezeasca sau cea americana, ar trebui sa fie o solutie si pentru sistemul educational de stat“, considera Florin Colgeac, presedintele Edu-Gate. Alina Gavrila

Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu