characters characters

#experientaIdeoIdeis a ajuns la final. Retrospectiva unui episod-pilot care a depasit toate asteptarile

12 octombrie 2023    |   271 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Posibil imposibil Ideo Ideis
#experientaIdeoIdeis
– procesul intensiv de invatare si dezvoltare personala prin intermediul artei, pus la cale de Ideo Ideis, s-a incheiat duminica, pe 8 octombrie, cu o retrospectiva a celor mai importante momente traite in ultimul an de adolescentii implicati in proiect si de artistii care le-au devenit traineri si mentori. În sala Teatrului Apollo 111, bucurestenii au vazut in premiera spectacolul Posibil/ Imposibil – una dintre cele doua productii realizate de liceeni in cadrul programului care a reunit patru dintre cei mai importanti piloni ai Ideo Ideis, intr-o experienta rotunda de invatare.

Episodul pilot a debutat cu o serie de capsule de teatru si film organizate in Barlad, Bistrita, Craiova, Roman, Rosiorii de Vede, Sfantu Gheorghe, Tulcea si Zalau. Peste 200 de adolescenti din cele 8 orase au intalnit in orasele lor artisti din lumea teatrului si a filmului, care le-au oferit premisele necesare unui proces de dezvoltare continua prin intermediul artei. 20 dintre liceeni au fost selectati pentru participarea la Tabara de creatie unde, alaturi de regizoarele Mara Oprea si Alma Buhagiar, au produs un spectacol de teatru si un film de mediu-metraj. Ambele productii au avut la baza scenarii scrise de Victor Morozov, inspirate din concluziile a peste 240 de interviuri realizate de adolescenti in comunitatile lor.

Cele doua produse culturale au fost prezentate in luna august in cadrul Ideo Ideis Laboratorul din Alexandria. Aventura a continuat cu participarea adolescentilor la Festival, unde si-au prezentat creatiile in fata colegilor de generatie si au avut parte de 7 zile intense de training si mentorat. Duminica seara, aventura lor s-a incheiat cu o prezentare a spectacolului de teatru la Bucuresti, in cadrul unui eveniment de tip show-case, la care au fost invitati sa ia cuvantul o parte dintre specialistii implicati in procesul lor de crestere din ultimul an.

„Am mare incredere in aceasta generatie. Sunt tineri care iti aduc aminte ce inseamna pasiunea si iubirea pentru teatru. Pentru ca atunci cand iubesti uiti de tine si te daruiesti spre acel ceva pe care il iubesti. Știu ca noi avem in mentalul colectiv expresia <uite cum minte, trebuie sa se faca actor/actrita>, dar e nedrept. Tinerii acestia isi cauta sensul, au curaj sa caute adevarul din ei si din ceilalti prin ceea ce fac.’’, a subliniat in cadrul evenimentului final actrita Andreea Vasile, mentor la cea de-a 18-a editie Ideo Ideis Festivalul.

„Cred ca este important sa intelegem ca implicarea in toate aceste activitati nascute din arta sau din iubirea pentru arta (teatru, film, dans, pictura, sculptura) nu ne obliga sa devenim artisti. Daca esti preocupat de aceste lucruri in liceu, nu inseamna ca automat vei deveni regizor, actor, dansator, pictor, scenograf. Înseamna ca vei invata niste tehnici care te vor ajuta mai departe, in orice domeniu ai lucra, sa isi reglezi emotiile, sa poti vedea o situatie din mai multe unghiuri, sa fii deschis in gasirea solutiilor, sa te cunosti mai bine. Iar Ideo Ideis face toate aceste lucruri la un nivel profesionist. Ideo Ideis te pregateste sa devii un adult asumat si responsabil.’’, a explicat Andreea Lupescu, invitata sa le vorbeasca celor prezenti despre importanta promovarii initiativelor de acest gen, din perspectiva ei de jurnalist cultural.

Printre profesionistii care au luat cuvantul duminica seara s-au numarat si Vlad Ionut Popescu - actor, alumn Ideo Ideis, reintors in proiect ca trainer de teatru, Silvia Ciubotaru – coordonatoarea Laboratorului din Alexandria, Liviu Romanescu – directorul Ideo Ideis Festivalul, si Ana Fierascu – managerul proiectului #experientaIdeoIdeis.

Mediu-metrajul realizat de adolescenti in Tabara de creatie din vara va fi disponibil pentru vizionare in curand, pe pagina dedicata proiectului: https://www.ideoideis.ro/experienta


***


Ne puteti urmari pe:

ideoideis.ro/festivalul | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

#experientaIdeoIdeis este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul

Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabila de 1023732 lei (206893.95 euro) si se desfasoara pe o perioada de 12 luni.


***

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

***

Parteneri educationali: Colegiul National „Gheorge Rosca Codreanu” Barlad, Colegiul National „Carol I” Craiova, Colegiul National „Roman-Voda”, Liceul de Arte „Plugor Sándor” Sfantu Gheorghe, Liceul Teoretic „Grigore Moisil" Tulcea

Parteneri media: Rock FM, Europa Libera, Radio Romania Cultural, Libertatea, Adevarul, Zile si Nopti, Observator cultural, IQads, Agerpres, Scena.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet, Vice, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST


*Foto: Sorin Florea

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu