characters characters

Examenele vocationale pentru admiterea la liceu ar putea fi amanate

14 mai 2019    |   576 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

examene vocationale admitere liceu 2019

Update 14 mai, ora 11:45: Ministerul Educatiei adeclarat pentru EduPedu.ro ca probele vor avea loc in perioada mentionata initial in calendar (15-17 mai), dar ca aparitia brosurii cu oferta educationala este amanata cu o saptamana.

In perioada 15-17 mai 2019, potrivit calendarului de admitere la liceu, ar fi trebuit sa se desfasoare probele de aptitudini pentru admiterea la liceele vocationale. Sindicatele din Educatie Spiru Haret atrage atentia insa ca ieri, 13 mai 2019, ministrul Educatiei a publicat un ordin prin care amana desfasurarea probelor vocationale pana pe 10-12 iunie 2019, cu cateva zile inainte de Evaluarea Nationala pentru clasa a VIII-a.

De asemenea, este amanata si afisarea locurilor disponibile in licee si scoli profesionale.

Parintii au reactionat la aceasta modificare, exprimandu-si nemultumirea: “Nu se poate sa se comporte asa. Ori suntem parteneri, ori nu. Avem comisie de dialog social. De ce nu a venit cu aceasta propunere acolo, pentru a fi discutata de catre toti partenerii?”, a declarat Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro.

Comunicatul integral al Sindicatelor:

Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a emis astazi, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimba calendarul admiterii în învatamantul liceal de stat, cu toate ca unele etape ale admiterii sunt deja în desfasurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social. Prin acest document, Ministerul Educatiei Nationale amana cu circa o luna desfasurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar cateva zile înainte de probele de la Evaluarea nationala. De asemenea, prin acelasi act, se amana pana la 30 mai a.c. si afisarea locurilor disponibile în licee si scoli profesionale, lucru care va afecta grav si miscarea de personal. „Ceea ce a facut Ministerul Educatiei este ilegal. Nu poti sa-ti bati joc de copii, parinti si cadre didactice. Sunt parinti care astazi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-si înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început sa organizeze targurile de oferte educationale, pe care le-au programat cu luni bune înainte.

De exemplu, în Bucuresti, de maine, liceele ar trebui sa-si prezinte oferta. Însa, unitatile de învatamant nu au aprobate cifrele de scolarizare, pe care, potrivit ordinului dat în aceasta seara, le vor primi de-abia la sfarsitul lunii mai.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET“.

FSE „SPIRU HARET“ solicita anularea OMEN 3995/13.05.2019. În conditiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federatia, în colaborare cu asociatiile de parinti si elevi, va demara actiuni de protest.


Puteti vedea ordinul de ministru aici.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu