characters characters

Elevii vor da un nou examen national la sfarsitul gimnaziului, potrivit noii legi a educatiei

12 martie 2010    |   488 vizualizări
 

Dupa o prima lectura in Guvern legea va intra in dezbatere publica.  La dezbateri vor participa, in afara specialistilor din Ministerul Educatiei, reprezentanti ai sindicatelor si ai organizatiilor de parinti, studenti, elevi si reprezentanti ai mediului de afaceri.


Proiectul noii Legi a educatiei va avea o prima lectura in sedinta de guvern de peste doua saptamani, iar apoi va intra in dezbatere, a anuntat ministrul de resort, Daniel Funeriu.


Elevii vor da la sfarsitul gimnaziului un nou examen national, care va cuprinde o proba practica de utilizare a computerului si doua probe scrise, una transcurriculara, in domeniul materiilor stiintifice, si una in domeniul materiilor umaniste, care vor inlocui probele de matematica si romana, potrivit proiectului noii Legi a educatiei, prezentat miercuri de Funeriu.


Notele de la aceste doua probe si portofoliul educational vor reprezenta 70% din calificativul pe care un elev il va avea la sfarsitul gimnaziului.
La liceele cu un numar mai mare de inscrieri decat cel de locuri, se prevede organizarea unui examen de selectie programat in functie de specificul unitatii de invatamant.


Ministrul a explicat ca portofoliul educational va fi necesar la fiecare materie, dand exemplul portofoliului la istorie, care va fi constituit din nota propriu-zisa, o remarca scrisa a profesorului despre elev si elemente de evaluare standardizata (cum se descura elevul cu cronologia istorica, care este cantitatea de informatie care o detine, cum foloseste metodologia istorica si care este calitatea expresiei).


Ministrul Daniel Funeriu a mai spus ca noua lege prevede trecerea la noua clase de gimnaziu, care se va face in timp, ideea principala fiind aceea de a tine elevul in scoala pana aproape de varsta de 16 ani si de a reduce abandonul scolar, care este in jur de 20% dupa terminarea gimnaziului.


Potrivit ministrului, trecerea ar putea avea loc peste doi ani, astfel ca elevii care sunt anul acesta in clasa a cincea sa stea in gimnaziu pana in clasa a noua.
Tot noua Lege a educatiei prevede reducerea curriculei, in sensul ca profesorul sa poata acoperi materia in 75% din orele pe care le are la dispozitie, iar restul timpului sa il foloseasca dupa bunul plac. Astfel, daca are o clasa cu elevi slabi profesorul va face invatamant remedial, iar daca are o clasa cu elevi buni va face invatamant de performanta. Examenul national de bacalaureat nu va fi modificat, a mai subliniat Funeriu.


Sursa: www.realitatea.net

 


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ioan Cobelea
    Ioan Cobelea    12.03.2010 - 20:32
    Inca din facultate am inteles din pedagogia lui J.A.Comenius si REFORMA lui Spiru Haret ca: eu ca si profesor pot acoperi materia/lectia predata in 60% din timpul orelor/orei pe care le/o am la dispozitie, iar restul timpului sa il folosesc dupa cum consider ca pot influenta dezvoltarea pozitiva a personalitatii copiilor cu care lucrez. Ceea ce se propune acum mi se pare ceva normal. In peste 30 de ani traiti la catedra am aplicat asa ceva ca rezultat al studierii pedagogiei lui Comenius si Reformei lui Spiru Haret.