characters characters

Elevii care inventeaza viitorul

06 mai 2010    |   370 vizualizări

Doi elevi de la Liceul „Emanuel" au inventat un brat robotic ce imita miscarile mainii umane, iar unul de la „Gojdu" - un robot cu recunoastere vocala.
Trei elevi din Oradea au fost medaliati cu argint la Concursul International de Proiecte Informatice „Infomatrix 2010". Tinerii au creat roboti cu diferite aplicatii. Astfel, doi dintre elevii participanti au creat un brat robotic care imita perfect miscarile unei maini, iar celalalt a creat un robot cu recunoastere vocala.

 

Oradenii au concurat cu 136 de echipe de inventatori din 32 de tari. Competitia a avut loc pe cinci categorii: photography, programming, digital content, hardware control si computer art. Oradenii s-au inscris la sectiunea „hardware control". Codrin Hora si Dan Mitra, elevi in clasa a X-a la Liceul Teologic Baptist „Emanuel", si Cristian Rosu, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Emanuil Gojdu" din Oradea, au castigat medalia de argint la acest concurs de inventica, care s-a desfasurat la Bucuresti. Cristian Rosu a lucrat in echipa cu Paul Sucala, un elev din Zalau.


Inventii cu utilitate industriala

„Bratul robotic pe care l-am creat imita fidel miscarea mai¬nii mele, multu¬mita unor senzori de pozitie. Acesta poate fi controlat wireless. Bratul inventat de noi poate sa opereze in niste medii in care oamenii nu pot sa lucreze. De exemplu, un mediu toxic sau radiat, unde oamenii nu pot sa patrunda. Daca ar fi amplasat pe o platforma mobila, bratul robot ar putea lucra in fabrici, sa faca ¬munci repetitive, plictisitoare pentru om. Acesta ar putea fi utilizat in orice domeniu de activitate, inclusiv la operatii care necesita o maxima precizie. Adaptat cererii, bratul nostru ar putea sa ridice orice fel de greutate", a spus Codrin Hora, creatorul acestui robot.


Inventia, care s-a nascut in cinci luni, i-a costat  pe Codrin Hora si Dan Mitra peste 1.200 de lei si sute de ore de munca. Pentru Codrin, bratul robotic nu este prima inventie, ci a mai creat si in trecut aparate care i-au uimit pe profesorii sai.  


Conversatie cu un robot

„Cu robotul pe care l-am creat eu poti sa porti o conversatie. Prima varianta am creat-o in toamna. Atunci am prezentat-o la ¬Salonul National de Inventica de la ¬Romexpo (Bucuresti)", a declarat Cristian Rosu. Acesta a inceput sa creeze roboti din clasa a VIII-a. La aceasta competitie Cristian Rosu se afla la a treia participare. In primele doua editii a obtinut o medalie de aur si una de argint.


Sursa: www.romanialibera.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu