characters characters

Disciplinele artistice sunt slab reprezentate in educatia din Europa, potrivit comisarului european pe Educatie

15 octombrie 2009    |   668 vizualizări
 

Timpul consacrat materiilor artistice este relativ scazut in scolile din Europa, desi ar trebui sa reprezinte un element important in toate politicile de educatie, a declarat noul comisar european pe Educatie, slovacul Maros Sefcovic.


Educatia artistica favorizeaza dezvoltarea creativitatii. Consolidarea artelor in vederea cresterii potentialului nostru de creativitate si inovatie ar trebui sa constituie un element motor al tuturor politicilor de educatie care vizeaza ameliorarea competivitatii economice, coeziunea si bunastarea persoanelor", a subliniat noul comisar european, care a prezentat un studiu asupra a 30 de tari europene.


Formele de arta cele mai predate in scoli sunt artele vizuale si muzica, care sunt materii obligatorii in cele 30 de tari studiate (tarile Uniunii Europene, Islanda, Lichtenstein si Norvegia), in timp ce dansul, teatrul sau arhitectura nu sunt predate sistematic in scoli.


In invatamantul primar, jumatate dintre tarile europene dedica intre 50 si 100 de ore pe an invatamantului artistic. Cele mai putine ore, 36 pe an, sunt propuse in invatamantul din Luxemburg, in timp ce Portugalia are cele mai multe, 165.
In primul ciclu al invatamantului secundar, timpul de predare a materiilor artistice scade, jumatate dintre tarile incluse in studiu dedicandu-le intre 25 si 75 de ore pe an.

Acelasi studiu subliniaza, in treacat, faptul ca profesorii din invatamantul primar nu sunt instruiti in toate materiile artistice incluse in programa. Putinul timp consacrat acestor materii poate fi valorificat prin parteneriate cu lumea artistica in scoli, se mai recomanda in studiu.


Sursa: www.realitatea.net

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu