characters characters

De Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, doi membri ai Boardului Copiilor au vorbit în plenul Senatului

23 noiembrie 2022    |   224 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ziua Internationala a drepturilor copilului 2022
In contextul Zilei Internationale a Drepturilor Copilului – aniversata duminica, 20 noiembrie, Denisa si Yusif, doi copii membri ai Boardului Copiilor sustinut de UNICEF, s-au adresat luni plenului Senatului, impartasind care sunt provocarile pe care le au copiii din intreaga tara, precum si solutiile lor.

Cu aceeasi ocazie a Zilei Internationale a Drepturilor Copilului, a fost constituit Grupul de Prietenie Copii-Senatori, cu scopul de a prioritiza drepturile copilului in legislatia nationala. Grupul reuneste senatori din toate partidele politice si va fi o punte de legatura intre copii si senatori, astfel incât propunerile legislative sa tina cont de opiniile si nevoile copiilor.

„Ma bucur sa anuntam constituirea Grupului de Prietenie Copii-Senatori. Astfel, ne vom putea consulta periodic cu copiii, vom afla direct de la ei care sunt preocuparile, provocarile, dar si solutiile pe care ei le propun. Copiii sunt cetateni cu drepturile depline si este important ca toate propunerile legislative care ii vizeaza sa tina cont de opiniile lor”, a declarat Alina Gorghiu, Presedintele interimar al Senatului.

„Sarbatorim si anul acesta Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, fapt care ne face deseori sa ne intrebam De ce? De ce este important sa ne implicam?". O intrebare simpla cu o sumedenie de raspunsuri, dar cu o singura concluzie: Putem schimba aceasta tara si ne putem contura cu propria noastra putere viitorul a ceea ce numim acasa”, a declarat Denisa.

„Nu exista lumea copiilor sau lumea adultilor. Exista o singura lume, iar copiii fac parte din ea. Cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Copilului, vreau sa reamintesc faptul ca noi, copiii, avem o voce si o opinie. E si lumea noastra, iar acestea trebuie sa fie ascultate. Desi toate drepturile noastre au o importanta la fel de mare, consider dreptul la implicare in deciziile ce ne afecteaza unul fundamental, cu o respectare precara. Însa impreuna putem schimba asta!”, a afirmat, la rândul sau, Yusif.

„Prin parteneriatul cu Senatul României am reusit sa le dam copiilor cuvântul, sa stabilim un dialog constant intre ei si decidenti, sa aflam care sunt prioritatile si solutiile pe care ei le identifica pentru respectarea si promovarea drepturilor copilului. Implicând mai mult copiii si tinerii in luarea deciziilor care ii privesc, sustinem incluziunea si bunastarea tuturor celor vulnerabili”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF in România.

Anul acesta, de 1 iunie, Senatul României a lansat platforma online senatjunior.ro, un instrument dedicat celor mici, care explica intr-un limbaj accesibil ce este Senatul, cum functioneaza, ce sunt legile si cum sunt create, dar si multe alte informatii despre procesul legislativ. Este primul website al unei institutii din România dedicat copiilor. De asemenea, a devenit o traditie ca Senatul sa isi deschida portile in fiecare an pentru copii si parinti.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in România si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pâna la adolescenta. În România, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmariti UNICEF in România pe Facebook si Instagram.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu