characters characters

De Halloween, Salvati Copiii sperie Romania cu cifre despre educatie, nu cu monstri

29 octombrie 2020    |   1646 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Salvati Copiii campanie Halloween
Abandonul scolar cronicizat, intr-o tara in care jumatate dintre copii traiesc in conditii vulnerabile socio-economic, analfabetismul functional agravat in context pandemic, unde copiii sunt nevoiti sa asimileze cunostinte online, fara o pregatire tehnologica prealabila, ingradirea dreptului la educatie prin neasigurarea parghiilor pentru o participare reala sunt doar cativa dintre monstrii reali din educatia romaneasca.

Campania Cu Adevarat Infricosator pune cele mai inspaimantatoare cifre pe traditionalii dovleci de Halloween si merge cu trick-or-treat pentru a face realitatea educatiei din Romania mai putin infricosatoare:

  • Saracia educationala care afecteaza un numar mare de copii in Romania.

Dezavantajele sociale si economice ale familiilor in care 35,8% dintre copii, adica 1.200.000, se afla in risc de saracie sau excluziune sociala, mult mai grav decat in randul adultilor (30,2%), si faptul ca, pentru mediul rural, acest risc in cazul copiilor atinge procentul de 44,3% (adica 900.000 de copii doar in comune si sate), indica o stare de lucruri cronicizata.

  • Abandonul scolar si neparticiparea scolara, agravate de criza pandemica.

In ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu varsta invatamantului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la scoala, iar abandonul scolar anual a atins cifra de 45.000 de copii din ciclurile primar, gimnazial si liceal. Parasirea timpurie a scolii reflecta incapacitatea de readucere la scoala a copiilor, Romania inregistrand un procent de 15,2% al tinerilor intre 18-24 de ani care au finalizat doar 8 clase sau mai putin, desi tinta fixata de Romania, in 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, pana la sfarsitul acestui an.

  • Disparitatile uriase in calitatea actului educational, usor de constatat de la o scoala la alta sau intre cadrele didactice ale aceleiasi scoli.
  • Absenta evaluarii periodice a nevoilor sistemului educational si, pe cale de consecinta, finantarea haotica ori lamentabila a sistemului de educatie, mai ales in ceea ce priveste infrastructura, bunurile si serviciile destinate copiilor.
  • Absenta politicilor integrate (familie – scoala – servicii sociale – transferuri sociale) si a masurilor concrete de asigurare a echitatii in participarea scolara a copiilor.
  • Lipsa de participare a elevilor in procesul decizional al scolilor si ignorarea sistematica a importantei pozitiilor lor cu privire la starea invatamantului preuniversitar.

Acesti monstri din sistemul romanesc de educatie au dat nastere in final unei alte realitati infricosatoare: rezultatele copiilor la evaluari internationale aflate la o distanta inacceptabila fata de rezultatele majoritatii celorlalte state evaluate (PISA 2018).

41% dintre elevii romani din sistemul educational se plaseaza in aria analfabetismului functional. De asemenea, scorurile la matematica si stiinte au fost mai slabe decat in toate celelalte 5 evaluari la care a participat Romania in perioada 2000-2015: 46,6% si, respectiv, 43,9% au mari dificultati in realizarea de calcule matematice simple, iar cunostintele lor generale despre societate, oameni si univers sunt foarte limitate! Din aceasta perspectiva a inechitatii endemice, cel mai monstruos aspect ramane faptul ca, dintre elevii romani dezavantajati social si economic, doar 0,1%, adica unul dintr-o mie, a ajuns la rezultate de top la citire (nivelurile superioare 6 sau 5, nivelul 1 fiind cel mai scazut si corespunzator analfabetismului functional). Aceasta situatie arata ca destinul unui copil roman si traiectoria sa educationala sunt dictate de locul nasterii, de educatia si veniturile parintilor sai, fiind martorii aceleiasi absente totale a mobilitatii educationale intre generatii, caracteristice secolelor trecute.

Cu cat pandemia se agraveaza si tot mai multe orase intra in scenariul rosu in care scoala este exclusiv online, cu atat mai multi copii cad prada monstrilor din educatie.

Datele arata ca pentru 28% dintre copii scoala online nu inseamna educatie, fie pentru ca sunt nevoiti sa invete folosind telefonul mobil al parintilor, deseori unica cale de conectare online, fie pentru ca nu au acces la o conexiune la Internet adecvata pentru participarea reala la lectii. Realitatea este la fel de vulnerabila si atunci cand vorbim despre cei care ar trebui sa pregateasca noile generatii: 43% dintre cadrele didactice nu au resursele materiale necesare pentru a derula orele online.

„Campania Cu Adevarat Infricosator spune pe nume lucrurilor de care trebuie sa ne temem cu adevarat: abandonul scolar, slaba instruire a profesorilor pentru desfasurarea lectiilor online, analfabetismul functional si lipsa resurselor.

Toti acesti monstri exista si nu se ascund sub pat, ci se strecoara printre noi si se intorc impotriva noastra sub forma adultilor care n-au primit o sansa la o viata normala sau sub forma violentei si a somajului. Speram ca prin aceasta campanie sa atragem atentia asupra lucrurilor care sunt de speriat in Romania si sa le schimbam in bine, in copii care pot invata de acasa, in profesori care au cu ce sa predea elevilor de acasa si, de ce nu, in performante scolare”. (Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania)


Și aceasta situatie este una de extrema urgenta, educatia copiilor fiind la fel de importanta ca si celelalte cauze aflate acum in atentia lumii! De aceea, pentru a combate acesti monstri din sistemul de educatie, Salvati Copiii are nevoie de ajutorul fiecaruia dintre noi. Intra pe www.salvaticopiii.ro/cuadevaratinfricosator si doneaza pentru a alunga acesti monstri din calea copiilor care vor sa invete.

Companiile care vor sa isi ofere sprijinul pot completa contractul de sponsorizare si trimite la secretariat@salvaticopiii.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu