characters characters

De ce este mai eficienta luarea notitelor pe hartie

07 aprilie 2021    |   1225 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

notitele de mana
Luarea notitelor pe hartie a devenit o practica tot mai rar folosita de catre elevi, in mare, datorita accesului tot mai crescut al elevilor la telefoane mobile, tablete si laptopuri. Mai ales in randul studentilor, notitele pe laptop devin din ce in ce mai frecvente, iar in contextului scolii online, este foarte probabil ca scrisul de mana sa isi fi pierdut din importanta. De ce nu este bine sa ii incurajam pe copii si adolescenti sa renunte la notitele luate pe hartie?

Citeste si:

De ce este important scrisul de mana pentru rezultatele scolare ale copiilor

Cum ajuta scrisul de mana memorarea si invatarea


Un studiu realizat in Japonia cu ajutorul unui grup de studenti a scos in evidenta faptul ca notitele de mana sunt asociate cu un nivel mai ridicat de activitate cerebrala in momentul reamintirii informatiilor notate. Autorii studiului presupun ca informatiile complexe tactile si spatiale asociate cu scrisul de mana ajuta la memorarea mai eficienta a notitelor.

Contrar credintei populare ca instrumentele digitale sunt mai eficiente, studiul a aratat si ca participantii care au luat notite de mana au fost cu aproximativ 25% mai rapizi decat cei care au folosit tablete sau telefoane. Chiar si cand participantii au luat notite folosind stylus si tablete, studiul a aratat ca hartia normala ofera mai multe informatii decat hartia digitala, care este uniforma, nu are o pozitie fixa si dispare o data ce aplicatia este inchisa.

Participantii care au folosit stilou si hartie in luarea notitelor au prezentat o activitate cerebrala mai intensa in momentul in care au raspuns la intrebari legate de informatiile notate, fiind activate zonele din creier asociate cu limbajul, vizualizarea imaginara si hipocampus – o zona importanta pentru memorie si orientare in spatiu. Activarea hipocampului sugereaza ca scrisul de mana ofera detalii spatiale mai complexe, care pot fi reamintite si explorate la nivel mintal.

Desi participantii la studiu aveau peste 18 ani, autorii arata ca diferentele de activare cerebrala care apar in luarea notitelor pe hartie versus pe tablete ar putea fi si mai mari in randul adolescentilor sau copiilor. „Creierul adolescentilor este inca in dezvoltare si este mult mai sensibil decat creierul adultilor.”, declara autorul studiului.

De asemenea, desi studiul a evaluat memorarea informatiilor, folosirea hartiei este incurajata si cand vine vorba de activitati creative. „Este rezonabil sa presupunem ca vom fi mai creativi daca ne bazam pe informatii pe care le-am memorat eficient. Cand vine vorba de arta, muzica si alte activitati creative, recomand folosirea hartiei obisnuite in locul metodelor digitale”, declara autorul studiului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu