characters characters

Cum influenteaza memoria succesul la scoala

03 decembrie 2014    |   473 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

baiat scriind teme

Este usor de inteles de ce memoria e importanta pentru rezultate bune la scoala. Insa studiile arata ca un anumit tip de memorie este esential in procesul invatarii, atunci cand copilul se afla in clasa sau incearca sa inteleaga lectia acasa.

Memoria de lucru inseamna capacitatea de a retine informatiile necesare pentru a realiza o sarcina (de exemplu, un numar de telefon inainte de a-l forma sau termenii unei probleme de matematica, pentru a o putea rezolva).

Memoria de lucru este puternic asociata cu succesul academic in cazul copiilor, sugereaza o cercetare recenta realizata de Universitatea din Luxemburg, in colaborare cu universitati partenere din Brazilia. Rezultatele indica faptul ca acei copii cu probleme de invatare pot fi ajutati prin metode de predare care evita supraincarcarea memoriei.

La studiu au participat 106 copii cu varsta intre 6 si 8 ani din Brazilia, jumatate din ei provenind din familii sarace.

Copiii inclusi in sudiu au fost testati pentru a se determina nivelul de inteligenta si nivelul “functiilor executive”, acele procese prin care controlam gandurile si actiunile, ne reamintim ce am invatat, ne concentram atentia si ne controlam emotiile. Aceste rezultate au fost comparate cu abilitatile de citire si scriere, abilitatile matematice si cele din domeniul stiintelor exacte.

Rezultatele arata ca memoria de lucru prezice succesul in toate aspectele invatarii, indiferent care este nivelul inteligentei. In plus, copiii care nu reusesc sa-si foloseasca foarte bine memoria de lucru au probleme in ceea ce priveste cititul.

“In prezent, problemele de memorie sunt cu greu identificate de catre cadrele didactice. Slaba alfabetizare, rezultatele scolare slabe si traiul in saracie creeaza un cerc vicios. Exista o sansa de a rupe acest cerc vicios identificand din timp copiii cu probleme de memorie si ajutandu-i sa isi creeze instrumentele mentale care ii vor ajuta sa invete.”, sustin cercetatorii.

Sursa: MedicalExpress.com

 
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donhomer/12862432364/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu