characters characters

Cum ii motiveaza profesorii britanici pe copii sa citeasca

07 iulie 2014    |   1152 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/photogramma1/3955496887


Cea mai mare provocare a profesorilor nu este doar sa-i determine pe elevi sa citeasca, ci sa o faca cu placere si nu din obligatie.


The National Literacy Trust (organizatie nationala cu rolul de a creste nivelul alfabetizarii in Marea Britanie si de a promova educatia) sustine ca a deveni cu adevarat un cititor pe viata inseamna sa iti dezvolti o iubire profunda pentru lectura. Studiile arata ca motivatia de a citi scade o data cu varsta, mai ales daca atitudinea elevilor este una mai putin pozitiva fata de invatat. Daca copiilor nu le place sa lectureze de mici, cu atat mai putin le va placea mai tarziu, in viata. Familia joaca un rol foarte important. Cu cat parintii sunt mai intelegatori si isi sprijina si incurajeaza copiii sa citeasca, cu atat acestia vor dezvolta placere si interes fata de lectura.


Printre cele mai bune metode pentru a starni interesul spre lectura, copiilor se numara:


Competitiile de lectura organizate de catre profesori

Iata cateva exemple de competitii de lectura pe care le poti propune in scoala copilului tau sau in scoala in care predai:

- contra cronometru: “Citeste 16 clasici pana implinesti 16 ani”.

- lectura “extrema” – copiii sunt fotografiati in timpul vacantei de vara citind in cele mai neobisnuite locuri sau situatii, iar fotografiile sunt premiate si expuse pe holurile scolii

- proiecte in care copiii sunt atat scriitori, cat si cititori: sunt invitati sa creeze scurte texte (de exemplu, de 100 de cuvinte) pe care le posteaza online si sa citeasca textele scrise si postate de colegii lor.


Transformarea cititului intr-o escapada

Copiii nu vor fi mai motivati sa citeasca daca sunt fortati sa faca acest lucru. Asa ca unii profesori prezinta lectura ca pe o metoda de relaxare, iar biblioteca devine astfel un loc in care copiii pot evada si se pot ascunde de lucrurile care ii streseaza. Sesiunile de lectura in biblioteca sunt prezentate ca “ore in care evadam”.


Sursa: The Guardian

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu