characters characters

Cum ii explici copilului ca greseste fara sa il lovesti

07 aprilie 2010    |   521 vizualizări
 

Copiii care au parte de o educatie facuta cu palma devin agresivi sau au probleme de anxietate
"Bataia e rupta din Rai" este sintagma pe care o auzim atunci cand un copil face o boacana. Psihologul Daniela Gheorghe a explicat pentru Gandul ca aceasta expresie este folosita de majoritatea parintilor, dar sensul este exact contrar.


"Bataia a fost alungata din Rai. Violenta nu are ce cauta intr-un asemenea loc, la aceasta se refera expresia", spune specialistul. La aceeasi concluzie a ajuns si un grup de cercetatori de la Universitatea din Michigan, care precizeaza ca micutii care au parte de o educatie facuta cu palma devin agresivi sau au probleme de anxietate.


Studiul a fost realizat in sase tari: China, Italia, India, Kenya, Thailanda si Filipine, pe un esantion de 292 de familii, care aveau copii cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani. In plus, pedepsele precum trimiterea copilului in camera sau exprimarea dezamagirii si apelul la rusine au dus la cresterea nivelului de anxietate.


Greseala trebuie criticata, nu copilul
Psihologul Gheorghe spune ca de cele mai multe ori copiii, care sunt batuti de parinti atunci cand gresesc, devin la randul lor violenti. "Acestia invata de acasa ca bataia este singura modalitate de a rezolva o anumita problema", subliniaza Daniela Gheorghe. Psihologul completeaza ca o alta greseala des intalnita in randul parintilor este aceea de a critica copilul atunci cand greseste.


"De exemplu, astazi copilul a luat o nota proasta. Prima replica a unui parinte este: «Esti prost, nu esti in stare de nimic, ne-ai dezamagit». Total gresit. Copilul se va inchide in el, iar o astfel de abordare a problemei poate fi considerata un fel de abuz emotional, iar mai devreme sau mai tarziu copilul va renunta la scoala sau rezultatele lui vor fi din ce in ce mai slabe", explica psihologul.


Potrivit specialistului, greseala trebuie criticata, nu copilul. "Parintele ar trebui sa ii spuna copilului ca este destept, dar nota este mica, iar pe viitor adultul va fi sigur ca pustiul va obtine rezultate mai bune", adauga psihologul. Daniela Gheorghe mentioneaza ca, atunci cand un copil incepe sa tipe intr-un magazin sau atunci cand sunt in vizita la prieteni, parintele nu trebuie sa se rasteasca la micut, deoarece acesta se va purta si mai urat.Pedepsele nu sunt solutia ideala pentru a educa un copil. "Copilul trebuie sa inteleaga unde a gresit si mai ales de ce nu este bine sa faca un anumit lucru", spune specialistul.


Sursa:www.gandul.info

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu