characters characters

Criza si in gradinitele private: parintii isi muta copiii la stat

11 mai 2010    |   432 vizualizări

Problemele economice ii determina pe tot mai multi romani sa renunte la serviciile gradinitelor sau scolilor particulare si sa-si inscrie micutii la institutiile de stat, si asa aglomerate.


In timp ce la scoli inscrierile in anul scolar 2010-2011 s-au incheiat, gradinitele si-au deschis portile pentru completarea listelor de „boboci” abia saptamana trecuta. Ca si in anii trecuti insa, multe dintre institutiile de invatamant de stat, in special cele din marile orase, se confrunta cu problema supraaglomerarii.


Cel putin in Capitala, unde gradinitele inregistreaza un deficit de 7.000 de locuri, mare parte dintre parinti vor fi nevoiti sa apeleze in continuare la bone sau sa aleaga unitati private. Asta daca isi mai permit acest „lux”, dupa cum admit chiar directorii unora dintre gradinitele si scolile private, care - dupa ce au pierdut deja copii in favoarea institutiilor de stat - au inceput sa se gandeasca la tot felul de oferte, inclusiv la modul in care ii pot pasui cu plata taxelor pe parintii cu resurse financiare diminuate drastic de criza.

In pragul falimentului

„De la inceputul anului scolar s-a manifestat criza in institutiile particulare, prin restante la plata taxelor si chiar prin retragerea copiilor de la scolile sau gradinite le respective. Multe gradinite - si chiar unele mari, din zone centrale ale oraselor, unde se pre supune ca sunt parinti cu mai multe posibilitati - se vad in situatia de a-si inchide portile. Gradinitele de stat, si asa supraaglomerate, au primit insa si acesti copii”, explica Ramona Coman, profesoara la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” si fost inspector pentru in vatamantul privat din Capitala.

Afirmatiile ei sunt sustinute si de Victoria Barbu, directoarea Scolii nr. 11 „Heliade Radulescu”, din Bucuresti: „Avem si clase de 36 de copii. Multi elevi vin de la scoli private si ne cer sa-i primim. De multe ori, trebuie sa facem asta, nu avem ce face”.

La fel se intampla si la gradinite: „In acest an, am avut vreo cinci copii care au a ban donat gradinitele private, din lipsa banilor, si s-au inscris la noi”, arata si Maricica Marian, directoarea Gradinitei nr. 161, din Capitala.

Articol complet: www.evz.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu