characters characters

Criza de consilieri de cariera in scoli

03 mai 2010    |   392 vizualizări

Romania nu este singura tara care se confrunta cu problema subcalificarii absolventilor si care nu reuseste sa-i pregateasca pe tineri sa faca fata primului lor job. Ministrul Educatiei din Germania, Annette Schavan, a prezentat un program de consiliere vocationala a elevilor, in valoare de 755 de milioane de euro.


Aceeasi problema o au si sistemele de invatamant din Franta si Marea Britanie, unde autoritatile sunt ingrijorate ca tinerii sunt tot mai nepregatiti pentru a obtine si, apoi, pentru a face fata unui job.


Asa s-a ajuns sa se discute despre o reformare a invatamantului preuniversitar, astfel incat anii de liceu sa fie centrati pe dezvoltarea abilitatilor necesare unei viitoare meserii si sa tina cont de evolutia pietei fortei de munca.


Patronii din intreaga Europa acuza sistemul de educatie pentru calitatea profesionala dezastruoasa a tinerilor absolventi. De aici si importanta internshipurilor, care au ajuns singura solutie pentru ca un angajator sa-si dea seama daca un tanar are sansa de a deveni un viitor salariat.


3.000 de consilieri

Problema este deosebit de alarmanta, in contextul in care Europa se confrunta cu o accentuata imbatranire a populatiei, iar o slaba calitate a fortei de munca tinere ar putea transforma criza demografica intr-o criza sociala.


In Germania, guvernantii au decis investirea a 755 de milioane de euro pentru ca toti elevii sa aiba acces la indrumare vocationala, incepand cu clasa a saptea si pana la terminarea scolii. Printre altele, elevii vor fi pusi in legatura cu firme de consiliere profesionala, care sa identifice si sa dezvolte abilitatile adolescentilor, apoi sa le explice optiunile pe care le au dupa incheierea studiilor.


In total, vor fi folositi peste 3.000 de astfel de consilieri, din care doua treimi vor fi angajati cu norma intreaga, iar restul vor fi voluntari.  


Articol complet:www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu