characters characters

Copilul tau poate deveni un geniu

23 martie 2010    |   629 vizualizări
 

Americanul David Shenk, autorul cartii „Geniul din noi toti", spune ca oricine isi poate depasi prin vointa si exercitiu limitele percepute.


V-ati aflat vreodata in situatia de a fi pus sa fredonati un refren numai pentru a trebui sa refuzati timid spunand ca nu aveti „voce" sau „ureche muzicala"? Ati fost vreodata in situatia de a vi se propune un job bine platit pe care a trebuit sa-l refuzati pentru ca necesita aptitudini matematice pe care nu credeti ca le aveti?


Ei bine, daca cititi cartea americanului David Shenk, veti constata ca ati gresit. Autorul american afirma ca nu talentul innascut este cel care confera aptitudini, ci mai degraba mediul in care va formati, pentru ca bagajul genetic cu care v-ati nascut nu este batut in cuie, ci reactioneaza constant la influentele exterioare.


Nu este vorba de mutatii genetice intamplatoare sau generate tehnologic de om. Este  vorba de fenomene constatate empiric de care se ocupa epigenetica - una din ramurile cele mai noi ale biologiei, care studiaza modul de expresie a genelor unui organism sub influenta fac-torilor externi si ereditatea acestor manifestari dobandite ale genelor.


Conform principiilor acestui domeniu de studiu, genele care alcatuiesc genomul unui organism pot fi activate la diferite niveluri sau, dimpotriva, inactivate, in functie de experientele individului, iar aceste trasaturi dobandite pot fi transmise mai departe progeniturilor.
Intr-un limbaj mai simplu, acest lucru inseamna pe scurt ca nimeni nu este predestinat unei anumite activitati sau unui anumit talent si ca mai degraba astfel de calitati pot fi dobandite prin exercitiu.


 
Sfaturi pentru parinti
In volumul recenzat de cotidianul britanic „The Times", Shenk ofera trei recomandari pentru educatia copilului. Daca acestea nu-l pot transforma intr-un geniu, ii pot totusi imbunatati considerabil performantele in orice domeniu.


Increderea. Parintii trebuie sa creada ca orice copil are un potential enorm si depinde de ei sa-l scoata la suprafata.
Autocontrolul. Cu cat parintele va fi un model mai bun de stapanire de sine, cu atat va avea si copilul un autocontrol mai bun.


Exercitiul. Este necesar ca parintii sa nu reactioneze imediat la nemultumirile copilului. Micutul va intelege ca efortul sustinut si o frustrare tinuta in frau pot asigura motivarea si aduc in final satisfactii mai mari.


Articol complet: www1.romanialibera.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu