characters characters

Copiii care incep sa vorbeasca tarziu au mai multe crize de furie

11 decembrie 2019    |   4174 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

intarzierea limbajului si crizele de furie
Un studiu recent arata ca acei copii care incep sa vorbeasca mai tarziu tind sa aiba si mai multe crize de furie, in comparatie cu copiii care incep sa vorbeasca mai devreme.

Citeste si:

Infografic. Cate cuvinte trebuie sa stie copilul, in functie de varsta

Cum dezvolti limbajul copilului


Cercetarea a fost realizata in cadrul Universitatii Northwestern, cu ajutorul a 2000 de copii cu varsta intre 12 si 38 luni. Rezultatele au aratat ca toddlerii care stiau mai putine cuvinte decat copiii de aceeasi varsta au avut mai multe crize de furie.


„Ne asteptam ca la aceasta varsta, copiii sa aiba crize de furie cand sunt frustrati sau obositi, iar majoritatea parintilor stiu sa recunoasca o criza de furie, atunci cand apare. Totusi, putini parinti stiu ca un anumit tip crize de furie pot indica un risc crescut pentru probleme de sanatate mintala, precum anxietatea, depresia, ADHD sau alte probleme comportamentale.”,
explica autoarea.

De asemenea, atat iritabilitatea crescuta, cat si intarzierile de limbaj sunt factori de risc pentru tulburari de invatare si limbaj care pot sa apara mai tarziu. In jur de 40% din copiii care incep sa vorbeasca tarziu vor avea probleme de limbaj care sa le influenteze performantele academice. „Din aceasta cauza este important sa evaluam atat limbajul, cat si riscul de tulburari de natura psihica, in tandem pentru a reusi sa acceleram identificarea problemelor din timp si elaborarea unor modalitati de interventie pentru copiii care se afla la risc.”, mai spun cercetatorii.

In studiu, intarzierea limbajului a fost definita mai putin de 50 de cuvinte sau lipsa abilitatii de a combinamai multe cuvinte pana la varsta de 2 ani. Copiii care incep sa vorbeasca tarziu au de doua ori mai multe crize de furie severe decat copiii care au inceput sa vorbeasca devreme. O criza de furie este definita ca fiind severa daca apar comportamente violente (copilul incearca sa loveasca alte persoane) sau comportamente care ii pot face rau copilului (de exemplu, sa isi tina respiratia).Parintii copiilor participanti la studiu au completat chestionare privind abilitatile lingvistice ale copiilor si frecventa crizelor de furie (de exemplu, cat de des are copilul crize de furie cand e obosit sau cand e implicat in activitati distractive).

„Toate aceste comportamente ar trebui intelese in contextul dezvoltarii generale a copilului. Parintii nu trebuie sa intre in panica doar pentru ca un alt copil de aceeasi varsta stie mai multe cuvinte sau daca intr-o zi copilul are mai multe crize de furie. Ce ar trebui sa le atraga atentia este un tipar persistent de probleme de limbaj si crize de furie. Cand acestea apar impreuna la copii, se accentueaza reciproc si cresc riscul pentru probleme viitoare, in parte pentru ca aceste probleme interfereaza cu interactiunile sociale benefice pentru copii.”, concluzioneaza specialistii.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu