characters characters

Concursul de matematica ViitoriOlimpici.ro – un adevarat maraton al concursurilor de matematica

Propus de: Prof. Valerian Vlaescu   |   04 martie 2014    |   730 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Pe unul dintre cele mai bune site-uri de matematica www.sorinborodi.ro , creat de pasionatul profesor de matematica Sorin Borodi de la Liceul ,,Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, sunt date mai multe link-uri catre alte site-uri utile profesorilor si elevilor pasionati de matematica, insotite de o scurta prezentare a lor. Printre acestea se afla si www.viitoriolimpici.ro , prezentat astfel: ,,Elevii lenesi sa se abtina!!!”. De ce oare? Pentru a starni exact contrariul, interesul pentru continutul lui?


Cred ca adevarul este altul. L-am descoperit cu prilejul participarii la Simpozionul National al Societatii de Stiinte Matematice din Romania, cu tema: ,,Rolul concursului Gazeta Matematica si ViitoriOlimpici.ro in pregatirea elevilor capabili de performanta”, desfasurat la Poiana Negrii/Suceava, in perioada 4-6 octombrie 2013. Au participat profesori reprezentand filiale ale S.S.M.R. din Moldova. Cu acest prilej, am avut ocazia de a simti entuziasmul si emotia pe care acest concurs le genereaza. Redactori ai Gazetei Matematice, membrii echipei de la viitori olimpici.ro si profesorii participanti au prezentat convingator rolul pe care acest concurs il are in formarea viitorilor elevi pasionati de matematica.


Prof. univ.dr. Radu Gologan, de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, presedinte al S.S.M.R. si initiator al acestui concurs, a evidentiat printr-o interventie de tip videoconferinta, munca sustinuta si sacrificiul pe care il fac organizatorii concursului, pe baza de voluntariat.

La concurs, pot participa elevi din clasele IV-XII, abonati ai revistei Gazeta Matematica si ai portalului www.viitoriolimpici.ro .


Concursul este compus din urmatoarele activitati (desfasurate simultan): concursul Gazetei Matematice si concursul online ViitoriOlimpici.ro.


Pentru anul scolar 2013-2014, se iau in considerare rezolvarile problemelor propuse incepand cu numarul 6-7-8/2013 si terminand cu numarul 3/2014 al Gazetei Matematice seria B, inclusiv. Concursul online se desfasoara astfel:

- 7 etape de concurs si o etapa speciala (propunere de lectie de pregatire), pentru elevii din clasele IV-XI;

 - 3 etape de concurs si 2 etape speciale, pentru elevii clasei a XII a.


Fiecare etapa de concurs contine urmatoarele:

- un material de pregatire (articol de matematica in care sunt abordate teme din programa de olimpiada care nu se regasesc in programa scolara);

- un test de evaluare cu 4-7 itemi de tip alegere simpla cu corectare automata (acesta verifica parcurgerea si intelegerea materialului de pregatire);

- 4 probleme cu raspuns deschis, rezolvarea acestora trimitandu-se online.


Un fapt interesant este si acela ca, in cadrul etapei speciale, elevii propun lectii online de pregatire pentru olimpiada de matematica. Cea mai buna lectie la nivelul fiecarei clase va fi publicata in sectiunea ,,Pregatire” de pe site-ul www.viitoriolimpici.ro .


Autorul va fi invitat in tabara de la Campulung Muscel,pentru sustinerea lectiei in fata celorlalti elevi si a profesorilor.


De asemenea, in cursul lunii iunie 2014, pe baza punctajului obtinut, se vor selecta elevii participanti la etapa finala ce va avea loc in luna august 2014, in cadrul unei tabere oferite gratuit de organizatorii concursului si care va consta in sustinerea a doua probe: proba scrisa si proba orala.


Toate argumentele prezentate mai sus au fos suficiente pentru a ma determina sa prezint acest concurs colegilor din Cercul pedagogic al profesorilor de matematica din centrul Dorohoi I, dar si elevilor mei, astfel incat acestia sa se inscrie si sa participe pana la final, la toate etapele lui. Prin analogie cu proba de maraton din atletism, chiar daca nu castigi, important este sa participi.


In anul scolar 2013-2014, Scoala Gimnaziala „Mihail Kogalniceanu” Dorohoi are 11 elevi participanti si este in topul scolilor din judet inscrise la acest concurs, iar unii dintre elevi au sanse de a se situa la final in prima parte a clasamentului national. Interesul acestora este evidentiat si de cateva ganduri exprimate:


 ,,La inceput, nu am fost prea entuziasmata si gandul ca va trebui sa rezolv niste probleme plictisitoare nu ma incanta, insa, pe parcurs, am descoperit ca era vorba despre altfel de probleme, interesante, care mi-au pus la treaba mintea, m-au pus sa lucrez cu drag si abia astept viitoarele etape.” ( Condurache Flavia – cl. a V a A)


,,Din clasa I mi-a placut matematica. In clasa a V a, am inceput s-o indragesc din ce in ce mai mult. Am descoperit un concurs care ma ajuta si particip cu drag la fiecare etapa a lui. Alerg printre cifre ca si cum as fi in lumea mea. Iubesc si voi iubi mereu matematica.” ( Bahrin Alexandra – cl. a V a A)


,,Matematica este un joc frumos din viata mea. De fiecare cand rezolv probleme de pe site-ul www.viitoriolimpici.ro, aleg, printre randuri, prietenele mele – cifrele, antrenandu-mi creierul.” ( Rusu Miruna – cl. a V a A)


,,M-a fascinat dintotdeauna aceasta craiasa a cifrelor care este matematica si, acum, ma intalnesc zilnic cu ea participand la acest concurs.” ( Agachi Miruna – cl. a V a A)


,,Desi am debutat mai greu la acest concurs, acum, am inceput sa-l indragesc si cred ca, in etapele urmatoare, voi acumula multe puncte. M-am abonat si la Gazeta Matematica si cred ca, rezolvand probleme din ea, voi acumula puncte suplimentare” (Barbacariu Alexandra – cl. a V a A)


,,Concursul ViitoriOlimpici.ro ma ajuta sa imblanzesc cifrele si sa le descopar taina. Participarea la acest concurs imi inlesneste pregatirea pentru olimpiada de matematica si concursul «Dimitrie Pompeiu».”( Rotariu Tudor – cl. a V a A)


,,La recomandarea domnului profesor de matematica, am intrat in acest concurs. Desi sunt in clasa aVIII a si ma asteapta o evaluare nationala, imi fac timp si pentru a rezolva probleme de la fiecare etapa.” (Hritcu Alexandru – cl. a VIII a B)


,,Cifrele sunt precum niste note muzicale si, daca le potrivesti asa cum se cuvine, vei obtine o adevarata simfonie. Pentru asta, insa, trebuie sa stii foarte bine teoria muzicala, cum s-ar spune. De aceea, la acest concurs, imi plac foarte mult materialele de pregatire de la fiecare etapa.” ( Rebenciuc Tudor – cl. a V a A)


Consider ca acest concurs le dezvolta elevilor tenacitatea, capacitatea de a-si organiza munca si a utiliza calculatorul, de a comunica si a colabora cu colegii si este un bun prilej de a parcurge teme care se regasesc in programa Centrului de Excelenta si a olimpiadei de matematica. Un fapt deloc de neglijat este si acela ca participarea la acest concurs este gratuita,adica zero.Dar cat de important este 0 in matematica!


Prof. Valerian Vlaescu

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu