characters characters

Cinci mituri despre invatare pe care le cred si cadrele didactice

29 octombrie 2014    |   1018 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/peta-de-aztlan/2529475205


Descoperirile sau teoriile legate de felul in care functioneaza creierul uman sunt din ce in ce mai cunoscute. Multe dintre teorii insa inca nu sunt dovedite in intregime sau descoperirile cercetatorilor sunt interpretate incorect, dand nastere la ceea numim „mituri”.

Un sondaj realizat asupra cadrelor didactice din Marea Britanie, Turcia, Olanda, Grecia si China arata care sunt cele mai frecvente mituri despre invatare in randul profesorilor. Rezultatele au fost publicate in Nature Reviews Neuroscience 

1. Exista anumite perioade critice pentru invatare
O treime dintre profesori au fost de acord ca exista anumite perioade in care anumite forme de invatare trebuie sa aiba loc. Acest mit porneste de la o samanta de adevar, aceea ca in copilarie, suntem in mod particular receptivi la invatare. Dar creierul continua sa evolueze pe masura ce inaintam in varsta, fiind capabil de invatare toata viata.

2. Mitul emisferei dominante
70% dintre cadrele didactice participante la studiu au declarat ca personalitatea oamenilor este influentata de emisfera cerebrala dominanta: oamenii cu emisfera dreapta dominanta sunt creativi si nonconformisti, in timp ce oamenii cu emisfera stanga dominanta sunt logici si calculati. Aceasta idee nu a depasit insa stadiul de ipoteza, neputand fi confirmata de un studiu care a analizat 1000 de oameni, a caror activitate cerebrala a fost masurata cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala (fMRI). Asadar, nu exista dovezi pentru mitul emisferei dominante care determina personalitatea umana.

3. Zaharul consumat de copii le reduce capacitatea de concentrare a atentiei
Mitul a aparut ca urmare a unor relatii slabe intre ADHD si consumul de zahar. O corelatie slaba nu inseamna insa cauzalitate.

4. Creierul se micsoreaza daca nu bem 6-8 pahare de apa pe zi
Din nou, nu exista o dovada in acest sens, insa un sfert dintre cadrele didactice participante la studiu erau convinse ca acest mit este adevarat.

5. Exercitiul fizic imbunatateste comunicarea dintre cele doua emisfere cerebrale
Desi exercitiul fizic imbunatateste capacitatea de invatare, nu exista dovezi ca are un efect benefic asupra comunicarii dintre emisferele cerebrale.

Sursa: Spring.org.uk

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu