characters characters

Ce spun copiii despre drepturile lor

17 noiembrie 2009    |   686 vizualizări
Pe 20 noiembrie 1989, Adunarea Generala a Natiunilor Unite adopta Conventia Drepturilor Copilului, act tradus in sase limbi - araba, chineza, engleza, franceza, rusa si spaniola.

In Romania documentul a fost printre primele ratificate dupa Revolutia din decembrie 1989. Pana in 2008, 193 de tari si  toate tarile membre NATO, exceptand Statele Unite si Somalia, au ratificat Conventia.

In 2009, copiii, principalii beneficiari, vorbesc despre drepturile lor:

Iulia are 18 ani si este voluntar in cadrul World Vision Romania. Ea spune ca face parte dintr-o familie in care drepturile i-au fost mereu respectate si ca multa vreme nu a constientizat faptul ca are drepturi „scrise pe hartie”. "Trebuie sa luam atitudine de fiecare data cand vedem ca un drept al copilului este incalcat”, spune tanara.

Suni are 10 ani si ambii parinti plecati in strainatate sa munceasca. Ea locuieste cu bunica si cu fratii ei si povesteste ca nu a avut niciodata o jucarie si nici timp sa se joace.
„Trebuie sa curat cartofi, sa fac de mancare, sa coc paine. Fac paine de la opt ani, spal rufe, le fac baie fratilor mei... Nu am fost niciodata la scoala...”

La cei 15 ani ai sai, Nicoleta sustine ca drepturile copiilor batuti.
„Copiii batuti se simt nefolositori, se simt prost fata de celelalte persoane, ajung sa se inchida in ei, sa nu mai aiba prieteni. Poate copiii batuti mai des simt la un moment dat ca merita bataile primite si se obisnuiesc cu violenta. Copiii batuti pot fi afectati pe viitor, adoptand un comportament violent”.

Folosirea copiilor pentru munca, cersit sai pentru a-i exploata sexual a crescut intr-un mod ingrijorator si din cauza lipsei de informare, a educatiei precare, a lipsei oportunitatilor si a saraciei.

Samir are 16 ani si este din Kosovo. Impreuna cu fratele lui colecteaza fier vechi. Viseaza ca, la 20 de ani, sa devina mecanic
”Eu si fratele meu castigam, impreuna, cam 5-6 euro pe zi. Mi-ar placea sa fiu in alta parte si sa invat cum sa devin mecanic”.

In Romania, in perioada 200-2007 rata abandonului scolar s-a triplat, conform unui raport pe 2008 realizat de Ministerului Educatiei.

Sursa: www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu