characters characters

Ce mesaje da copilul cand fabuleaza

10 mai 2010    |   943 vizualizări

Un copil de 4-5 ani poate simti tentatia sa inventeze intamplari si sa va capteze atentia cu mici sau mari minciuni. Varsta de 4-5 ani este cea la care copiii incep sa con-struiasca povesti, mai ales pentru amu-zamentul celor-lalti si pentru a se simti in centrul „universului". Va puteti intreba cum este bine sa reactionati in astfel de situatii: sa ii pedepsiti, sa ii ignorati, sa va distrati impreuna cu ceilalti pe seama lor, in ideea ca o sa treaca peste aceasta etapa.

Ultima inventie, iubitul de la gradinita
Floriana Grigore, 35 de ani, a observat ca fetita ei de 5 ani, Alexandra, are o noua pasiune: sa inventeze povesti si sa spuna minciuni, mai ales cand sunt musafiri in preajma.  „In timp ce eram la masa cu cativa amici, a inceput sa descrie cum a vazut-o ea pe bunica dansand dezbracata, ceea ce nu era adevarat. Altadata, cand eram la doctor, a spus ca are un fratior pe care il cheama Mihai si are 9 ani, ceea ce iarasi era o minciuna. In realitate, ea are o surioara de 2 ani", povesteste Floriana.

Ultima inventie a Alexandrei a fost ca are un iubit la gradinita, care i-a adus flori si uneori o tine de mana. „Asta, in contextul in care verisoarele ei mai mari povesteau despre iubitii lor si nici una nu o baga in seama", povesteste Floriana.

Metoda pe care parintii au ales o pentru a o potoli in astfel de situatii o constituie „micile pedepse", de tipul „Stai 10 minute in camera ta pentru ca spui prostii". „Daca inventia e mai desucheata, o pedepsim mai serios, daca sunt naivitati, doar ii atragem atentia ca este vorba despre o minciuna", spune Floriana.
 
Micile pedepse nu sunt o solutie
Expertii in psihologia copilului spun ca la varsta prescolara micutii se afla in perioada in care descopera lumea, testeaza limite, simt nevoia de a fi in centrul atentiei.

„Daca cel mic a fabulat o data si comportamentul sau a fost intarit prin atentie din partea adultilor - au ras, s-au amuzat, au pus intrebari, au povestit si altora, copilul invata ca acesta este un comportament acceptat si il va utiliza si pe viitor", spune psihologul Gyorgy Gaspar, de la Centrul de Educatie Emotionala a Copilului.

In astfel de situatii, nu nea-pa-rat pedeapsa este cea mai buna metoda de a reactiona. „Pedeapsa stopeaza comportamentul, dar nu il modifica. Este bine sa ignorati momentele in care copilul fabuleaza si sa il incu-rajati atunci cand vorbeste despre realitate. Este important ca aceste principii sa fie respectate de ambii parinti si sa fie aplicate pe o perioada mai lunga de timp", spune Gyorgy Gaspar.   

Sursa: www.romanialibera.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu