characters characters

Cata violenta vad copiii la televizor

12 martie 2010    |   477 vizualizări
 

Cartoon Network, cel mai violent canal de desene animate

 

Ce vad copiii la televizor cand stapanesc mai mult timp telecomanda? De opt ori mai multe scene de violenta decat ar trebui, pe posturile cu desene animate, potrivit studiului „Reprezentarea violentei televizuale si protectia copilului”.

 

Timp de o saptamana (5-11 ianuarie 2009) au fost cercetate trei canale destinate exclusiv copiilor: Cartoon Network, Jetix si Minimax. Chiar daca Jetix a inregistrat 852 de acte de violenta, pe perioada monitorizata, iar Cartoon Network, 815, cel din urma poate fi numit cel mai violent desen animat pentru ca difuzeaza cele mai lungi scene de violenta.

 

Studiile au aratat ca micul telespectator suporta mai bine mai multe scene de violenta scurte decat mai putine, dar mai lungi. Cartoon Network este campion la durata medie a unui act violent, cu 15 minute, fata de 11 minute la Jetix si 10 minute pe Minimax. 
La nivelul fiecarui canal exista variatii mari ale tipurilor de violenta. Astfel, daca pe Jetix si Cartoon Network cea mai frecventa violenta este cea fizica (59,5% si 53,6%), pe Minimax cea mai frecventa este cea verbala, cu 39,3% din acte, urmata de cea fizica, cu 33,4%. Dupa acesti indici iti poti da seama de profilul canalului, de inclinatia lui spre o violenta simbolica „soft” sau spre o violenta concreta „hard”. Minimax este un canal cu violenta „soft”, in timp ce pe Jetix si Cartoon Network violenta este „hard”.

 

Un lucru important de urmarit este comparatia actelor de violenta dintr-o ora de transmisie televizuala pentru adulti, cu cele adresate exclusiv copiilor. Astfel ca postul Jetix a reusit sa bata chiar PRO TV-ul la numarul de acte de violenta, cu 14 acte. Statistica este urmatoarea: la Jetix s-au inregistrat 37 de acte de violenta in 60 de minute de emisiune, la Cartoon Network, 31 de acte, iar la Minimax 20 de acte, la TVR 1 9 acte de violenta in medie pe ora, iar la PRO TV, 23,4 acte de violenta.

 

Sursa: www.cotidianul.ro

 

Copilul tau cate ore petrece in fata televizorului in fiecare zi? Te ingrijoreaza violenta prezenta in programele destinate copiilor?


 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu