characters characters

Cat va costa un copil de scoala

03 mai 2010    |   393 vizualizări

ONU cere Romaniei sa asigure un invatamant cu adevarat gratuit prin eliminarea costurilor ascunse pe care le suporta fiecare parinte. Constitutia Romaniei prevede ca „invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii“. Parintii copiilor de scoala stiu ca acest lucru nu este intru totul adevarat.


Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor recomanda Romaniei sa elimine orice costuri ascunse si sa asigure gratuitatea Educatie. Responsabilii Natiunilor Unite au aflat ce stie aici toata lumea. Salile de clasa risca de multe ori sa se prabuseasca peste copii; contributia pentru fondul clasei, din care se cumpara creta, bureti, se repara orice stricaciune ori se iau cadouri pentru dascali, „e benevola, dar obligatorie".

Lista e mult mai lunga si cuprinde rechizite, manuale, uniforme uneori. In plus, pentru copiii de la tara, marea problema este transportul. Distantele pe care le parcurg copiii zilnic, indiferent de vreme, pot insuma si cativa kilometri.Calculat in bani, efortul pe care il fac familiile scolarilor nu e deloc de neglijat.

Cat costa scoala


Inainte de inceputul anului scolar fiecare familie trebuie sa cheltuiasca minimum 100 de lei. Rechizitele reprezinta principala achizitie. Pe rafturile hipermarketurilor, un pix poate scoate din buzunar intre 1,5 lei si 8 lei; un stilou cu rezerva intre 3 si 10 lei; un penar 3 - 4 lei, iar un caiet intre 1 si 18 lei. Cele mai modeste ghiozdane costa in jur de 25-30 de lei, in timp ce modelele sofisticate pot ajunge si la 200 de lei.

In marile orase, unde criza a lovit mai putin, cheltuielile scolare impovareaza bugetul parintilor, dar cei mai multi reusesc sa cumpere pentru copiii lor tot ce e necesar. La sate, situatia e mult mai complicata.


Articol complet: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu