characters characters

Care este varsta cea mai potrivita pentru Tom si Jerry

07 aprilie 2010    |   848 vizualizări
Recent, prezentatorii unui program matinal au facut o gluma deocheata pe seama unei secvente dintr-un desen animat de pe Minimax. In filmul cu pricina, o printesa vrea sa primeasca niste purcelusi de la un tanar porcar, care ii cere in schimb sa-si ridice fusta. De aici, scandalul, care a ajuns pana la CNA.

In realitate, celor care au vazut desenul nu li s-a parut nimic vulgar. Copiilor, cu atat mai putin. Dar incidentul e unul dintr-o serie mai lunga in care au fost implicate programe pentru copii.

In luna ianuarie, Cristina Pocora, deputat PNL, atragea atentia ca eroii din desene promoveaza deseori violenta: „Desenele animate influenteaza, uneori brutal chiar, viitorul copiilor nostri”, a spus Pocora.

Adaptarea, o problema veche

Se pune, deci, problema adecvarii programelor pentru copiii de diferite varste. „Adaptarea e o problema generala si veche, in care se tine sa fie favorizati niste autori care plac adultilor. Poate peste 30 de ani targetarea va fi facuta asa cum trebuie. Problema de acum nu trebuie sa fie targetul, ci cantitatea de violenta prezenta in desene si lipsa de caracter educativ”, a declarat Iulian Comanescu, analist media.

„Exista tendinta sa se creeze posturi de desene animate pentru o plaja restransa de audienta, de exemplu Jim Jam - de la 6 luni la 3 ani. Cum desenul animat se adreseaza unei anumite categorii de varsta, a aparut tendinta de largire a plajei prin crearea filmelor pentru tineri”, a declarat Laurean Gherman, regizor de dublaj desene animate al studioului Empire.

Astfel, Disney a inceput, pe Jetix, cu „Sirenele”, si acum continua cu „Hannah Montanna”, cu „Fratii Jonas”.

„Exista un canal experimental, Smarty, cu o grila structurata pe varste: programele de dimineata sunt pentru varste mici, cele de dupa -amiaza pentru varste mai mari, adolescentii au programele de seara, iar superproductiile sunt in weekend”, explica Gherman. Potrivit lui, in functie de varsta telespectatorului, avem in Romania Bebe TV (pentru varstele cele mai mici), Jim Jam, Minimax, Cartoon Network, Disney si Animax.        

Tom si Jerry - pentru toti
Dar Tom si Jerry, de exemplu, carei varste se potriveste? „Din Tom si Jerry ia fiecare ce ii place. Copiii il simpatizeaza pe Jerry. Pe unde il prinde pe Tom, pe acolo il captuseste, dar asta nu inseamna ca este violent. Nu exista pericolul de a intrista un copil, finalul este intotdeauna haios si fericit. Aceste desene pot fi urmarite de la 3 ani pana la ce varsta se doreste”, spune specialistul.

„Exista insa si desene violente, dar cel mai periculos este felul in care percep copiii personajele negative. Desigur, ei nu iubesc fantomele din Scooby Doo, dar uneori personajul negativ e mai simpatic, are puteri, cum e, de exemplu, Mojo Jojo in «Fetitele Power Puff»”, adauga regizorul.

Foarte multi parinti, atunci cand inca nu sunt in pozitia de a decide la ce program sa se uite copii lor, considera ca sunt desene animate mai violente si altele mai putin violente.

Laurean Gherman, el insusi parinte, contrazice aceasta abordare. „Nu cred ca pe Cartoon Network se difuzeaza desene mai violente decat pe Disney. Decat Jim Jam, poate. Mai rea e dependenta pe care o dau show-urile de desene animate. Copiii nu mai pot sa se gandeasca la nimic altceva, merg la scoala gandinduse ca la ora 12.00, cand ajung acasa, trebuie sa vada «Fratii Jonas ». Dar mai mult ma sperie prostia si prostul-gust”, precizeaza Laurean Gherman.        

Articol complet: www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu