characters characters

Campanie americana: Afara cu mediocrii!

06 aprilie 2010    |   380 vizualizări
Sistemul de educatie din Statele Unite trece printr-un proces de restructurare ca si cel din Romania. Americanii vor insa ca din scoli sa plece dascalii fara viziune si fara rezultate. Elevii americani obtin rezultate tot mai slabe in competitiile cu cei din Europa, astfel ca opinia publica din SUA, revistele si expertii cer concedierea profesorilor slabi.  

Expertii americani in educatie au ajuns la concluzia ca dotarile si curricula sunt secundare cand vine vorba de performantele invatamantului preuniversitar. Esentiala este, in opinia lor, calitatea pedagogica a profesorilor. Revista „Newsweek" a mers mai departe si a explicat ca trebuie dati afara dascalii slabi

Unul dintre argumente a fost furnizat de Kati Haycock, specialist in educatie, care spune ca rezultatele elevilor care au cel putin patru profesori buni intr-un ciclu vor ajunge la performanta, pe cand elevii care au numai doi profesori slabi se vor afla mereu sub nivelul
mediu.

Din cauza sindicatelor, in SUA este la fel de greu ca si in Romania sa concediezi un profesor slab. „Newsweek" s-a intrebat daca sindicatele sunt parte a problemei sau solutia ei. Viitorul an scolar va incepe cu mai putini profesori: in Detroit vor fi desfiintate 44 de scoli, din cauza scaderii numarului de elevi, in California vor fi concediati 10.000 de educatori, iar in New York vor fi inchise 19 scoli.

Cursa pentru reformare
Pentru a determina autoritatile locale sa-si reformeze invatamantul, presedintele american Barack Obama a lansat un program de finantare suplimentara, in valoare de peste patru miliarde de dolari. Pot aplica toate statele, dar cu anumite conditii, cum ar fi evaluarea profesorilor pe baza performantelor elevilor.

Idee pentru Romania
In Romania, s-au anuntat deja 15.000 de disponibilizari din randul profesorilor, care vor fi operate pe criterii inca neformulate. Aceasta ar fi sansa sistemului de a scapa de profesorii slabi, daca in locul criteriilor sociale vor prima evaluarile facute pe baza rezultatelor scolare obtinute de elevi.

Experimentul Rhode Island

Alarmate de rata abandonului si rezultatele slabe ale liceului din Central Falls, autoritatile din Rhode Island, SUA au impus institutiei cateva masuri, printre care prelungirea programului zilnic al profesorilor cu 25 de minute si evaluarea acestora in functie de rezultatele elevilor. Profesorii au cerut in schimb, un plus de 90 de dolari pe ora, moment in care autoritatile au recomandat concedierea lor. Profesorii, sindicatul si chiar unii dintre elevi au protestat, dar presiunea opiniei publice i-a facut pe dascali sa accepte noul program de munca si schimbarile propuse.

Sursa:www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu