characters characters

Bucuresti: S-a deschis primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii

03 decembrie 2009    |   753 vizualizări
 

Serviciile sunt gratuite si se adreseaza atat copiilor, cat si parintilor

Copiii cu depresie, anxietate, tulburari de atasament, ADHD, tulburari de conduita sau comportament agresiv au acum la dispozitie o echipa de specialisti care ii vor ajuta sa depaseasca momentele critice din viata lor sau a familiei lor. Joi, in Bucuresti, s-a deschis primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii, fiind un proiect realizat de organizatia Salvati Copiii, cu sustinerea financiara a Guvernului Norvegian si expertiza profesionala a Salvati Copiii Norvegia. Cei 12 specialisti care lucreaza in regim de voluntariat, vor oferi servicii gratuite de evaluare clinica psihiatrica si psihologica a copiiilor si adolescentilor, consiliere si psihoterapie individuala si de grup, programe de dezvoltare de abilitati sociale si emotionle pentru prescolari scolarii mici, programe educationale si grupuri suport pentru parinti.


De asemenea, in cadrul centrului vor fi dezvoltate programe de pregatire pentru profesionistii din sistemle de sanatate, educatie si protectie sociala- psihiatri, medici de familie, asistenti medicali si psihologi scolari, medici de familie si pediatri, asistenti sociali, logopezi. Centrul functioneaza in intervalul orar 9-18, de luni pana vineri, iar programarile se fac telefonic la numarul 021.321.00.50.


"Primii sapte ani de viata reprezinta o perioada optima pentru promovarea sanatatii sociale si emotionle si prevenirea tulburarilor de sanatate mentala. Experienta si studiile realizate pana acum ne-au aratate ca interventiile timpurii scad costurile din sistemul de sanatate si reduc consecintele negative ale acestor probleme asupra familie si comunitatii. Din pacate, sistemul sanitar in domeniul sanatatii mentale in Romania este orientat excesiv spre interventie, in detrimentul preventiei, iar serviciile sunt oferite preponderent in mediul spitalcesc, neexistand nici un fel de colaborare intre medicul de familie, psihologul din scoala/gradinita, medicul psihiatru, cadrele didactice si asistentul social. Dorim sa schimbam aceste lucruri si sa oferim servicii intergrate intr-un mediu prietenos, nestigmatizant. Estimam ca aproximativ 800 de copii, adolescenti si familiile lor vor beneficia anual, in mod gratuit, de serviciile oferite de profesionistii nostri in cadrul centrului", ne-a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

 



Cifre ingrijoratoare
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii artata ca, la nivel european, unul din cinci copii prezinta o problema de sanatate emotionala sau comportamentala, dar mai putin de un sfert dintre acestia beneficiaza de servicii adecvate de evaluare, consiliere si interventie psihologica. Prin raportare la datele europene, pentru Romania estimarile arata ca 13% dintre copii pot dezvolta o tulburare de anxietate (572.000 copii), 5% dintre copii pot dezvolta ADHD (220.000 copii), iar 3,5% dintre copii prezinta risc de depresie clinica (154.124 copii).
In prezent, in Romania serviciile de psihoterapie nu sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari Medicale decat daca sunt oferite in cadru spitalicesc. Astfel, potrivit organizatiei Salvati Copiii sistemul sanitar este excesiv orientat asupra serviciilor oferite in spital si este prea orientat spre curativ in detrimentul domeniului preventiv. In plus, sistemul sanitar este inchis in sine, nu exista colaborare eficienta in teren cu sistemele de educatie si cel de asisteta sociala.


Servicii de sanatate rudimentare

Ingrijirile de sanatate mentala pentru copii si adolescenti in Romania se concentreaza, in prezent, in spitalele de psihiatrie. Nu exista decat o comunicare formala intre unitatile cu paturi, cele ambulatorii, medici pediatri si medici de familie, iar continuitatea ingrijirilor se limiteaza adesea la continuitatea administrarii unui anumit medicament psihotrop. In opinia publica paersista imaginea negativa a bolii psihice, a purtatorilor acestor boli, a spatiilor de ingrijire si chiar a celor ce o ingrijesc, precizeaza specialistii organizatiei Salvati Copiii.


De asemenea, la nivelul scolilor nu exista psihologi iar consilierii scolari care au o norma de 800 de copiii, nu au nici pregatirea necesara nici in atributii sarcina de a descoperi copiii cu probleme si a-i indruma spre un specialist. Consilierii scolari, acolo unde exista, au ca sarcina orientarea profesionala scolara a celor 800 de elevi ce-i sunt repartizati prin normele elaborate de autoritati.

Sursa: www.ziua.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu