characters characters

Bistrita: A crescut numarul copiilor obezi

30 aprilie 2010    |   595 vizualizări

Pentru a limita fenomenul, Centrul Comunitar pentru Tineret al Primariei Bistrita impreuna cu Directia de Sanatate Publica a demarat o serie de lectii nonconformiste in scoli. Copiii invata care sunt regulile stilului corect de viata, iar dascalii spera ca lectia sa ajunga si la parinti


Statisticile Directiei de Sanatate Publica Bistrita -Nasaud indica o crestere a procentului de copii cu probleme de greutate, iar tendinta a fost remarcata atat de dascali, cat si de medici.  In cinci ani, cresterea este vizibila mai ales in mediul urban, fiind vorba de o diferenta de mai bine de doua procente.

 

Astfel in anul scolar 2004-2005 se inregistrau 334 de copii cu indice de greutate foarte mare dintr-un total de 5654  examinati, in timp ce in anul scolar 2008-2009, ultimul pentru care exista statistici, numarul acestora a crescut la 450 din 5600 de copii.  Diferenta in procente este de 5,9% fata de 8 % in doar cinci ani. Desi este vorba de o treime din populatia scolara din orasele  din Bistrita-Nasaud, datele indica faptul ca este vorba despre o tendinta, apreciaza responsabilii din Directia de Sanatate Publica.


Lectii de stil de viata
In stradania de a mai tempera apetitul copiilor pentru mancare nesanatoasa, dar si a-i determina sa adopte un stil de viata activ, trainerii  Centrului pentru Tineret si ai Directiei de Sanatate Publica au inceput o noua campanie cu lectii interactive in scoli. Campania a demarat ieri cu Scoala Generala numarul 2 si va continua cu celelalte scoli din Bistrita. Inainte de lectiile propriu-zise copiii au completat chestionare cu tema stil de viata in alimentatie, care vor deveni parte a unui studiu ce urmeaza a fi finalizat in toamna.

 

Sociologul Mirela Parker, cea care sustine lectiile interactive crede in succesul acestora, chiar daca spune ca schimbarile nu se pot produce peste noapte: „trebuie sadita samanta unui stil de viata sanatos si sa-i dai posibilitatea sa rodeasca. Copiii sunt foarte receptivi, pun multe intrebari, se pun in situatiile respective, cred ca in timp ii pot influenta si pe parinti", explica sociologul Directiei de Sanatate. Publica.

 

Profesoara Catalina Sucilea, care a asistat la lectiile interactive de la Scoala Generala numarul 2, este convinsa ca abordarea sociologului prinde la copii: „Este nevoie de activitati de genul acesta. Pentru ca multi dintre acesti copii, in afara de orele de dirigentie si eventual de biologie, nu au unde sa afle cum sa manance. Parintii le dau bani de buzunar sa-si cumpere mancare, insa tot la fast food ajung.", spune profesoara. Si psihologul scolar Ioan Orban crede ca lectiile de acest gen isi atinga tinta: „chiar daca influenteaza comportamentul unui singur copil si tot putem spune ca este un succes. Sunt multi copiii care vin si ne spun ca au renuntat la cipsuri, dupa ce au aflat ca aditivii fac rau. In multe cazuri functioneaza", spune psihologul.


Sursa:www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu