characters characters

Asociatia Da’DeCe Activeaza arta in muzee

18 noiembrie 2019    |   419 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Activeaza arta
Un nou proiect al asociatiei Da’DeCe scoate la iveala aspecte inedite pentru copii, in muzee, de o maniera specifica si potrivita celor mici. Proiectul ”Activeaza arta” cofinatat de Administratia Fondului Cultural National si realizat in colaborare cu Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul Judetean de Arta ”Centrul Artistic Baia Mare” si-a propus realizarea unor statii interactive/ truse de explorare pentru copii, prin interpretarea unor lucrari din cadrul celor doua muzee de arta, astfel incât explorarea artei sa devina placuta si educativa pentru cei mici.

În plus, vineri, 15 noiembrie 2019, ora 10.00, la Muzeul Theodor Aman se desfasoara masa rotunda Povestile Artei, adresata educatorilor si animatori culturali, profesorilor si artistilor. Se vor discuta modalitati prin care muzeele de arta pot deveni mai prietenoase pentru copii, se vor identifica cele mai bune abordari in acest sens, punând in comun experienta asociatiei cu experienta participantilor. Cu aceasta ocazie se va prezenta instalatia realizata in cadrul proiectului ”Activeaza arta”, pentru Muzeul Theodor Aman.

Statia interactiva din Muzeul Aman, accesibila micilor vizitatori de 9-14 ani- dar si adultilor mai curiosi din fire, a fost realizata prin colaborarea dintre educatorii culturali din asociatie (Iulia Iordan si Alexandra Cucu), Liviu Pop (folclorist si expert in digitalizarea arhivelor culturale) si Bogdan Maltezeanu (designer de obiect). Copiii isi vor pune castile si vor alege carduri asociate cu 14 obiecte ce vorbesc despre viata lor de muzeu. Astfel, vor asculta povesti fermecatoare spuse de catre respectivele obiecte care povestesc despre cei care le-au creat, proprietarii pe care i-au avut si alte detalii interesante pentru copii. Apoi acestia pot cauta aceste obiecte in expunere, pentru confruntarea povestii cu realitatea obiectului.

Tonomatul cu povesti din muzeu va fi disponibila pentru familiile cu copii incepând de vineri, 15 noiembrie, in limbile româna si engleza (traducere Chuckk Hubbard). Ea va putea fi utilizata gratuit pe parcursul vizitei la Muzeul Theodor Aman, conform programului normal de functionare: de miercuri – duminica, intre 10.00 si 17.30.

Instalatia din Muzeul Judetean de Arta ”Centrul Artistic Baia Mare” consta intr-o trusa de privit in muzeu, va fi disponibila incepând de vineri, 15 noiembrie, in limbile româna, maghiara si engleza (traducere Timea Ferencz si Chuckk Hubbard) si va putea fi imprumutata gratuit pe parcursul vizitei la Muzeul Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare», la sediul de pe strada 1 Mai, nr.8, conform programului normal de functionare: de marti – duminica, intre 10:00 – 16:30.

Trusa de privit in muzeu este un kit pedagogic adresat copiilor de 3 – 6 ani, conceput de educatorul muzeal Iulia Iordan din cadrul Asociatiei Da’DeCe. Ansamblul de elemente interactive, texturi si activitati faciliteaza vizita celor mici si a insotitorilor lor – parinti sau bunici – si ii ajuta sa inteleaga si sa retina semnificatia Fenomenului Centrul Artistic Baia Mare.

Trusa este fundamentata pe cercetarea specificului si a colectiilor muzeului, si pe informatiile culese in cadrul atelierelor organizate in luna august cu micii vizitatori ai expozitiei permente din muzeu dar si pe vasta experienta a membrilor echipei.

Proiectul ”Activeaza arta” face parte din demersul strategic al Asociatiei Da’DeCe de a face muzeele accesibile cu adevarat copiilor. Dintre initiativele deja active in muzee, amintim: audioghid pentru copii in expunerea de baza a Muzeului Literaturii Române, kitul educativ care consta in puzzle-uri si jocuri din Muzeul Hartilor, casuta in miniatura pentru copii mici din Casa Avramide si jocul de carti din Muzeul Etnografic, ambele din cadrul ”Centrului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu