characters characters

Aproape jumatate dintre romani se declara nemultumiti de sistemul national de educatie

08 octombrie 2009    |   605 vizualizări
 

44% dintre romanii cu varsta de peste 15 ani se declara nemultumiti de sistemul national de educatie, si doar 13% sustin ca avem un invatamant de calitate, potrivit unui studiu GfK. Comparand scoala de azi cu cea de acum 15 ani, parerile negative se inmultesc: 58% din romani percep o scadere a calitatii si doar 19% percep, dimpotriva, o imbunatatire.


Persoanele cu educatie superioara sunt mai inclinate sa aiba o atitudine critica fata de invatamantul romanesc actual si fata de modul in care a evoluat in ultimii 15 ani. Cei care sunt acum elevi sau studenti au o parere mai buna decat restul romanilor despre sistemul in care invata: doar 24% sunt nemultumiti de acest sistem, restul tinzand sa fie neutri.


Pe de alta parte, cei mai critici sunt romanii care au facut scoala in anii ’50-’70, iar acum nu au in gospodarie copii de scoala: 51% sunt nemultumiti, iar 67% considera ca scoala romaneasca are o calitate mai scazuta decat in trecut.


In legatura cu personalul didactic, 15% din romanii cu varsta peste 15 ani nu au o opinie clara. Dintre ceilalti, 52% considera ca profesorii sunt in general bine pregatiti, iar 49% ii percep motivati sa ajute elevii sa invete.


Cele mai importante materii in opinia romanilor sunt limba si literatura romana, matematica si o limba straina. Aproape trei sferturi au ales aceste materii printre primele 10 pe care le considera de baza. Urmeaza istoria si geografia, selectate de doua treimi din populatie, dupa care educatia fizica si biologia, considerate importante de aproape jumatate. Utilizarea calculatorului a fost si ea considerata importanta de 39% din romani.  
Informatiile provin dintr-un studiu GfK Romania realizat in luna septembrie 2009, cu un esantion de 1000 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste.

Sursa:www.realitatea.net

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu