characters characters

Angajarile in scoala, facute de parinti

29 martie 2010    |   362 vizualizări

Cum vad profesorii ieseni aducerea in conducerea scolilor a parintilor si Primariei? Potrivit noului proiect de lege al educatiei, conducerea scolii va fi asigurata de un consiliu format in parti egale de profesori, parinti si reprezentanti ai Primariei. Acesta face si angajarea personalului.


Potrivit Legii Educatiei Nationale, aflata in dezbatere publica pina la sfirsitul saptaminii, consiliile de administratie din scoli vor avea atributii mult sporite fata de situatia actuala, fiind practic cele care vor conduce unitatea. Marea noutate costa insa in structura acestuia: vor fi formate in proportii egale, de cite o treime, din reprezentanti ai profesorilor, ai parintilor si ai autoritatilor locale.


CA-urile vor avea, totodata, primul si ultimul cuvint de spus in ceea ce priveste angajarea si concedirerea personalului. Acestea, la propunerea directorului, vor organiza concursurile pentru ocuparea posturilor vacanta si, de asemenea, vor stabili sanctiunile disciplinare pentru colegii cu abateri.


In unele scoli functiona sistemul
In general, directorii unitatilor de invatamint iesene apreciaza  faptul ca parintii vor participa in aceeasi masura cu profesorii si cu reprezentantii autoritatilor locale la deciziile care se vor lua in si pentru scoala. "Eu cred ca prin aceasta propunere ne racordam la ceea ce se intimpla deja in scolile europene, si trebuie sa recunoastem ca, fie ca ne place sau nu, scoala este a comunitatii. Este absolut normal ca parintii sa participe la fel ca profesorii si consilierii locali la masa deciziilor referitoare la organizarea scolii, pentru ca facem educatie cu copiii dumnealor. Ei trebuie nu numai sa fie consultati in ceea ce priveste educatia acestora, ci chiar sa se implice direct in problemele scolii", e de parere directorul liceului "Bogdan Voda" din Halaucesti, Petru Doru Balan.


Faptul ca opinia parintilor va avea aceeasi greutate cu cea a profesorilor si a consilierilor locali este considerat un lucru bun si de catre directorul scolii din comuna Grajduri. "In ceea ce priveste componenta, sint de acord suta la suta, doar ca trebuie sa fim atenti sa selectam cite un parinte de la fiecare ciclu scolar, asa cred ca ar fi cel mai corect. Pe noi nu ne afecteaza aceasta masura. Pina in prezent, la noi in scoala lucrurile functionau in mare parte la fel. Practic, vom continua in aceeasi formula. Noi ne-am consultat intotdeauna cu parintii si am avut noroc ca reprezentantii autoritatii locale aveau si copii la noi la scoala", sustine Gabriel Chiochiu.


Acesta atrage insa atentia asupra faptului ca, in conditiile in care consiliile de administratie vor raspunde de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, profesorii membri vor trebui sa fie titulari in scoala. "Cred ca e foarte important ca atit directorul, cit si profesorii din consiliile de administratie, sa fie titulari in scoala pe care o conduc, fiindca doar asa pot cunoaste problemele cu care se confrunta aceasta. Iar ca sa cunosti bine colegii si problemele ei, e nevoie de un numar de ani petrecuti in scoala", a completat Gabriel Chiochiu.


Articol complet: www.ziaruldeiasi.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu