characters characters

Analiza pentru tatii aparuti la nastere: Testul ADN, piedica la cumpararea de copii

16 octombrie 2009    |   629 vizualizări
 

Proiectul viitoarei legi a adoptiilor introduce testarea obligatorie a tatilor pentru a evita „achizitiile“ de copii direct din maternitati.
Noua lege a adoptiilor, aflata in faza de proiect, obliga tatal care-si recu¬noaste copilul nascut dintr-o relatie neoficializata sa-si faca testul ADN, a declarat joi Bogdan Panait, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), la conferinta „Tendinte actua¬le in justitia pentru copil si familie“. Acesta a explicat ca multe cupluri, inclusiv straine, sareau etapele de adoptie prin metoda cumpararii copilului direct din maternitate. „Exista fel de fel de proceduri prin care familiile isi iau copii din maternitati.

Exista acele mame foarte tinere care nasc si vor sa-si abandoneze copilul. Brusc apare tatal, care este casatorit si care, desigur, avea depus si dosar de adoptie si care recunoaste copilul.
Sotia lui il iarta ca a inselat-o si, fireste, consimte sa adopte copilul rezultat din relatia neoficiala. Sunt familii care, dupa adoptie, plecau a doua zi in strainatate. Testul ADN va elimina aceasta portita prin care multe cupluri faceau rost rapid de copii“, a declarat Panait.

Legea aflata acum in vigoare permite tatalui sa recunoasca copilul doar printr-o declaratie la notar. „Faptul ca o familie poate intra intr-o maternitate ca sa-si aleaga un copil nu este normal“, sustine seful ORA. El a dat exemplul recent al unui cuplu din Bucuresti care a obtinut un copil in varsta de 5 luni direct din maternitate si apoi i-a fost luat.

„S-au dus la o directie, au fost luati de mana de o asistenta sociala si dusi la o maternitate. Primul copil nu le-a placut, nici al doilea ca nu sugea din biberon si l-au luat pe al treilea. L-au luat acasa fara nici un act, l-au tinut opt luni, apoi cineva din directie s-a sesizat si copilul le-a fost luat si dat spre incredintare. Acum cei doi se judeca cu directia respectiva si sustin ca au fost pacaliti“, a povestit Panait. Potrivit sefului Oficiului Roman pentru Adoptii, proiectul viitoarei legi relaxeaza putin adoptiile, in sensul ca scurteaza durata celor interne la ma¬ximum un an, fata de trei-patru ani cat dureaza acum efectiv o infiere.

Cele internationale au fost extinse pentru cetatenii romani inclusiv la rudele de gradul al treilea, adica si la unchi si matusi. Pana acum, doar bunicii din strainatate puteau infia copilul ramas fara ocrotire. In plus, orice cetatean roman, indiferent unde isi are domici¬liul in strainatate, va avea dreptul sa adopte copii din Romania. Panait sustine ca proiectul legii va aparea pe site-ul ORA cam peste trei saptamani.

Sursa: www.cotidianul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu