characters characters

Absenteismul scolar a crescut din cauza crizei economice

30 martie 2010    |   536 vizualizări

Impinsi de la spate de lipsa banilor, parintii prefera sa-si trimita copiii la munca, nu la scoala. Potrivit unui studiu realizat de Educatia 2000 plus si Unicef, absenteismul scolar a crescut cu 10 procente, ca urmare a crizei, iar de aici la abandonul scolar nu e decat un pas.

Potrivit Unicef, abandonul scolar anual pe ciclurile primar si gimnazial a fost, in anul scolar 2007-2008, de 1,9%. Cei mai multi copii care au abandonat scoala provin de la gimnaziu. Totodata, elevii din mediul rural au fost cei mai afectati de acest fenomen. Cele mai afectate judete sunt Ilfov, Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila, Ialomita.

Cei care au facut portretul elevilor care abandoneaza scoala sunt dirigintii claselor a VIII-a: fete mai mari care trebuie sa stea acasa cu fratii mai mici, baietii care merg la muncile campului sau elevii care isi formeaza deja o familie la varsta de 13-14 ani. Mare parte dintre acesti copii provin din familii dezorganizate sau foarte sarace. Unii dintre parinti au facut doar cateva clase, iar interesul ca propriii lor copii sa urmeze o scoala nu este foarte mare.

La abandon scolar se inscriu si copiii care au parintii plecati in strainatate. Potrivit studiului, un sfert dintre parinti sau tutorii legali nu se intereseaza de rezultatele elevilor.

Factorii care duc la cresterea abandonului scolar sunt: dificultatile materiale, modelul educational oferit de parinti si de frati, dezorganizarea familiei, implicarea in activitati aflate la limita legii, intrarea pe piata muncii, increderea scazuta in educatie.

Specialistii organizatiei neguvernamentale considera ca, in Romania, cea mai mare problema este nu accesul la scoala, ci mentinerea elevului intr-o forma de invatamant.

Sursa: www.realitatea.net
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu