characters characters

Stiinta pentru copii

Cum incurajezi interesul copilului pentru stiinta

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 octombrie 2015    |   4186 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

fetita uitandu-se la microscop„De ce e cerul albastru?”, „De ce cad lucrurile cand le lasam din mana?”, „Cum cresc semintele si ajung plante?”, „Cum apar sunetele?”, „Cum s-au format muntii?” sunt intrebari pe care cu siguranta le-ai primit de la copilul tau de-a lungul timpului. Stiinta este activitatea care cauta raspunsuri la aceste intrebari si explicatii pentru fenomenele din mediul in care traim. Curiozitatea naturala a copiilor ii face candidati perfecti pentru titlul de exploratori si cercetatori. In jocurile lor, de multe ori copiii formuleaza ipoteze si le testeaza practic, raspunzandu-si singuri la intrebarea „Ce se intampla daca...?”.

Stiinta pentru copii: de la joaca la invatare

Asadar, copiii au deja cateva trasaturi necesare pentru a se apropia de stiinta: curiozitate, entuziasm si, deseori, incapatanarea de a obtine un raspuns:). Mai au nevoie de ajutorul parintilor si a cadrelor didactice pentru ca aceste trasaturi sa nu fie inlocuite de indiferenta, apatie si tendinta de a renunta usor. Iata cum pot parintii sa incurajeze copiii sa se apropie de stiinte:

1. Stiinta incepe acasa. Acasa, activitati obisnuite pot pune bazele curiozitatii fata de stiinta. Iata cateva exemple:

  • Observati impreuna cum dintr-o samanta apare o planta care imboboceste, infloreste, face seminte si apoi se ofileste;
  • Observati modificarile lunii si completati observatiile voastre cu informatii despre ce inseamna luna plina, semiluna, care sunt fazele pe care le parcurge in decursul a 31/30 de zile;
  • Ce procese au loc in bucatarie atunci cand framantam un aluat si il lasam sa creasca ori il punem la cuptor pentru coacere;
  • Vorbiti despre cum are loc fierberea sau arderea. Urmariti apa in clocot si temperatura la care a ajuns, cum anume ard lemnele si se transforma in cenusa etc.

2. Incurajeaza intrebarile copilului. Chiar daca multe din curiozitatile copilului ti se vor parea ca fac parte din categoria SF, mereu poti gasi un raspuns, daca nu imediat, atunci mai tarziu. Internetul, cartile, televizorul si alte tipuri de surse iti pot fi de mare folos in a satisface curiozitatile copilului.

3. Defineste ce inseamna stiinta: observa ceea ce se intampla, realizarea de predictii, testarea ipotezelor in conditii controlate, interpretarea observatiilor.

4. Incurajeaza activitati cu un grad potrivit de dificultate. Daca sunt prea dificile, copilul tau ar putea crede ca stiinta e grea si curiozitatea lui va scadea, iar daca e prea usoara nu ii va aduce informatii in plus. E important sa gasesti activitati echilibrate si care pornesc de la interesele sale.

5. Porneste de la curiozitatile copilului si lasa-l sa aleaga activitatile pe care vrea sa le faca. Va fi mult mai interesat de activitate daca a ales-o el. Ii poti propune mai multe idei, iar el va decide ce vrea sa faca.

6. Incepe cu cateva subiecte pe care sa le explorati. Poate fi tentant sa il inveti pe copil de toate dintr-o data, insa este posibil sa isi piarda concentrarea si sa nu poata face legaturi intre informatii din domenii diferite. Asadar, poti incepe cu cateva subiecte, pornind de la ce il intereseaza pe cel mic.

Iata si cateva experimente pe care le poti face acasa, impreuna cu copilul tau:

Strugurele plutitor


Experiment cu lumanare si borcan - despre combustie si presiunea aerului

Aerul ne preseaza de peste tot


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe