characters characters

Social media si dezvoltarea emotionala a copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 octombrie 2021    |   2163 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

social media
Retelele de socializare online sau social media fac parte din viata de zi cu zi a adultilor, dar si a copiilor si adolescentilor. Cum le pot influenta acestea dezvoltarea emotionala si cum ii putem ajuta sa nu fie afectati de timpul petrecut online?

Citeste si:

Cum este afectata sanatatea emotionala a adolescentilor de retelele de socializare


10 recomandari pentru parintii de adolescenti


Incepand cu varsta de 11-12 ani, copiii pun tot mai mult accent pe relatiile cu prietenii. Incep sa petreaca mai mult timp cu prietenii, iar acest lucru inseamna si mai mult timp petrecut online, in interactiunile cu acestia. Retelele online de socializare pot aduce bucuria de a comunica, sentimentul de apartenenta la un grup, sentimentul de a fi apreciat si acceptat sau ajutor concret si informatii necesare copilului. Dar in acelasi timp, exista riscuri la care copiii si adolescentii sunt expusi in retelele de socializare online: bullying-ul sau hartuirea, comentariile rautacioase, mesajele agresive, lipsa aprecierii celor din jur sau expunerea la informatii incorecte si la modele de comportament daunatoare. Cum ii ajutam pe copii si adolescenti sa evite riscurile pentru a se bucura de beneficiile aduse de timpul petrecut in social media?

Informeaza-te in legatura cu retelele de socializare pe care isi petrece timp copilul tau. In caz contrar, nu vei putea avea discutii relevante cu el si nu va simti ca il poti intelege.

Vorbeste-i copilului despre superficialitatea continutului prezentat pe retelele sociale. Imaginile prelucrate, momentele „perfecte” surprinse in fotografii aparent spontane si incercarea de a crea impresia unei fericiri sau stari emotionale pozitive sunt de fapt doar o parte a povestii de viata a persoanei respective. In cazuri extreme, utilizatorii retelelor sociale depun eforturi semnificative pentru a obtine acest efect – sedinte foto prelungite, alegerea cu atentie a decorului sau modificarea excesiva a fotografiilor.

Ajuta-l pe copil sa inteleaga substratul emotional al timpului petrecut pe retelele de socializare. Ajuta-l sa constientizeze emotiile si gandurile pe care le are cand primeste like-uri sau aprecieri de la prieteni, cand nu primeste aprecierea la care se astepta, care este starea emotionala cand deschide o aplicatie de social media si care este starea emotionala cand o inchide, cat de usor ii este sa limiteze timpul petrecut in social media, ce simte cand alti adolescenti primesc mai multe aprecieri etc. Toate aceste subiecte de reflectie sunt importante, pentru ca puncteaza nevoile emotionale la care raspund retelele de socializare: nevoia de apreciere, de apartenenta, de acceptare si admiratie.

Vorbeste-i despre cum in unele cazuri, retelele de socializare servesc drept modalitate de a evita emotii dificile sau neplacute. Cand suntem plictisiti, tristi, descurajati sau singuri, primul impuls este de a evita aceste emotii si de a ne orienta atentia catre altceva. Fiind atat de la indemana, tehnologia ne poate oferi multe optiuni de evadare. Retelele de socializare sunt una dintre cele mai frecvente. Recomanda-i copilului tau optiuni mai sanatoase de a gestiona emotiile neplacute – scrierea intr-un jurnal, o conversatie cu cineva apropiat, sportul sau timpul petrecut in natura.

Accepta-l cu adevarat pe copil asa cum este si ofera-i apreciere pozitiva neconditionata. Astfel, pui bazele stimei de sine sanatoase si ii cresti rezilienta si „imunitatea” in fata riscurilor emotionale care apar ca urmare a comparatiilor cu alti adolescenti, incurajate in social media.

Incurajeaza-l sa isi faca prieteni cat mai diversi, cu interese si preocupari diferite. Va avea astfel ocazia nu doar sa invete multe lucruri de la acestia, dar si sa descopere cat de diferiti sunt oamenii si cat de multe lucruri putem aprecia la cei din jur. Astfel, va fi mai putin vulnerabil in fata presiunii de a se conforma unei imagini stereotipe a adolescentilor, promovata de social media.

Ajuta-l sa vada lucrurile in perspectiva. Cat de mult va conta numarul de like-uri pentru o fotografie peste 1 an sau 3? Cat de reala este imaginea pe care aproape toata lumea incearca sa o construiasca in social media? Care sunt activitatile asupra carora este bine sa isi concentreze atentia acum, pentru a-si construi un viitor mai bun? Cu cat ii ajutam pe adolescenti sa se detaseze emotional de social media, cu atat ii sprijinim sa aiba o relatie mai sanatoasa cu aceasta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe